Vandaag te zien in ‘theater’ binnenstad…


Mocht u het nou nog nooit gezien hebben dan kan ik u van harte aanbevelen om eens een kijkje te komen nemen. Waar ik het over heb? Over de vloedschotten in de ouwe binnenstad… die worden vandaag (zoals elk jaar weer) getest en dat is altijd weer een boeiend en geruststellend schouwspel. Nou ja, dat laatste is misschien een beetje overdreven, want helemáál gerustgesteld kun je in dit eigenlijk té laag gelegen landje eigenlijk nooit zijn.
Als ik op de website www.overstroomik.nl mijn postcode intik, krijg ik nog altijd de niet zo prettige boodschap dat mijn huis aan de Vest (nota bene een dijk), bij een ál te ferme storm en dito overstroming ongeveer een meter onder water komt te staan. Ik kan dan óf richting de hoger gelegen Staart afreizen (ik moet daar écht een keer een vriendin zoeken) of naar mijn bovenverdieping vluchten, alwaar ik het dan voorlopig moet stellen zonder water, elektriciteit, gas en toilet.
Net als de Vest is ook de Voorstraat een dijk. Dat heb je niet zo een-twee-drie in de gaten, maar het ís wel degelijk zo. En die dijk is dus, met het oog op serieus onheil feitelijk te laag en zóu dus structureel moeten worden opgehoogd. Alleen… dat wil niemand natuurlijk, want dan moet je zo’n beetje alle panden die daar op staan afbreken, de dijk vervolgens ophogen en vervolgens die panden weer terugzetten. En áls zoiets al mogelijk is kost dat natuurlijk een godsvermogen, dus moeten (hogere) buitendijken de ‘binnendijk’ Voorstraat vooralsnog veilig stellen. En dus behelpen we ons op dit eiland – tot nader order, zouden ze in het leger zeggen – met die zogeheten vloedschotten. Wat dat zijn? Tja, eigenlijk gewoon houten planken die (als het goed is binnen twee uur) op specifieke plekken op en rond de Voorstraat kunnen worden aangebracht om eventueel hoog water weg te leiden. Vandaag te zien dus in ‘theater’ binnenstad.

PS. Deze column is alweer van enkele dagen geleden. Inmiddels is het ‘spektakel’ alweer achter de rug, dus neem ‘vandaag’ niet letterlijk.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s