Over de keerzijde van een op zich prachtig plan…


Hij wordt, als je al die fantastische ‘artist impressions’ moet geloven, bijna paradijselijk… de Spuiboulevard ‘twee punt nul.’ Als binnenstadsbewoner ben ik natuurlijk blij met het vele groen dat er straks bij komt. Leuk ook trouwens, die hofjes en dat beoogde plein voor het nieuwe, nogal Scandinavisch ogende Stadskantoor dat ‘Huis van Stad en Regio’ gaat heten. Aantrekkelijk ook vind ik die nagenoeg onverharde wandelpaden in en rond dit nieuwe stadsbuurtje, dat zo’n beetje rond 2028 af moet zijn. Nee, van mijn kant dan ook geen spoortje van cynisme.
Toch maak ik me wel degelijk zorgen, namelijk om de straks ontstane nieuwe verkeerssituatie. Ik bedoel, prima dat de Spuiboulevard als entree naar de binnenstad straks niet meer bestaat (hij lost dan als het ware zo’n beetje halverwege op in dat nieuwe buurtje ) alleen ontstaat er dan wel een probleem, dat tot dusver behoorlijk onderschat wordt. Het gemeentebestuur denkt hier, in mijn ogen althans, toch écht een tikkie te idealistisch over… zoiets van: nu er straks één grote toegangsweg naar de binnenstad weg valt, zullen er vast wel meer mensen met de fiets of per openbaar vervoer naar de stad komen. Tja, dat hoop ik van harte met de plannenmakers mee natuurlijk, maar ik vrees toch echt dat ‘ijzerenheinige’ types, die coûte que coûte met de auto naar de binnenstad willen blijven komen, straks massaal zullen kiezen voor de enige andere overgebleven route, namelijk die via de Stationsweg en de Johan de Wittstraat en dan vervolgens de Vest op richting parkeergarage Drievriendenhof. Alleen dáár staat het, sinds de sluiting van parkeergarage Veemarkt, op zaterdagen tegenwoordig al muurvast. Ik voorspel u alvast dat het dan allemaal nóg erger wordt en dat de zaterdagse (en tegenwoordig ook zondagse) file straks al gaat beginnen op de burgemeester de Raadtsingel. Het is de keerzijde van een op zich prachtig plan, waar nú nog op geanticipeerd kán… nee, móet worden.

Eén reactie

  1. Kees, je verwoordt mijn zorgen over de bereikbaarheid van de binnenstad heel wat diplomatieker, dan ik dat deze week deed in mijn reactie op het FB bericht van de gemeente deze week. De verkeerssituatie verdient wel degelijk prioriteit, ook in verband met de veiligheid van de binnenstadsbewoners. Deze zal met het huidige plan beslist in het geding komen. Eigenlijk is dat al jaren het geval met de vele onbeholpen opbrekingen. Telkens weer en volkomen ongecoördineerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s