Ganzenjacht is zowel wreed als zinloos…


Met lokvogels en lokgeluiden mogen jagers komende winter in de Biesbosch ganzen lokken om ze vervolgen af te knallen. Het provinciebestuur is van plan om hier de nodige vergunningen voor af te geven en dat verbaast me hogelijk omdat dit volledig onnodig is.
Het klopt overigens dat de ganzenpopulatie hier al jaren gestaag toeneemt. Dit mede omdat ganzen in onze steeds warmer wordende zomers niet meer naar het zuiden hoeven weg te trekken. Maar die groei is óók een gevolg van het feit dat we in deze provincie de afgelopen decennia nogal zijn doorgeschoten in het verwezenlijken van wensenlijstjes (ooit wilden we hier namelijk ‘méér gans’) van natuurambtenaren. Zij hebben de Biesbosch dérmate aantrekkelijk gemaakt voor ganzen (en trouwens ook voor bevers… zie mijn column van afgelopen zaterdag) dat zij zich hier massaal ‘nestelen’ en voortplanten.
En toegegeven, daar moet iets aan gedaan worden, want ganzen vreten gewassen op en de schade die ze aanrichten neemt wel degelijk jaarlijks toe. Alleen kan dat noodzakelijke terugdringen van de ganzenpopulatie ook zonder het toepassen van wrede jachtmethodes. Er zijn ook andere, veel vriendelijker methodes. Bijvoorbeeld door het schudden van eieren, door het uitstrooien van (voor ganzen zeer aantrekkelijke) witte klaver rondom velden met gewassen én door ganzen simpelweg te verjagen. Daar bestaan inmiddels geavanceerde apparaten voor, waaronder –  ik schreef daar al eens eerder over – volautomatische laserguns waarmee effectieve waarschuwingsschoten kunnen worden afgevuurd.
Met het afgeven van jachtvergunningen dient de provincie alleen maar de belangen van jagers en niet die van de getroffen boeren. Wetenschappelijk onderzoek heeft immers al lang en breed aangetoond dat ganzenpopulaties door afschot in eerste instantie weliswaar afnemen, maar op langere termijn juist sneller groeien dan ooit. Hoe dat komt? Omdat de overgebleven dieren zich altijd effectiever voortplanten om de verliezen te compenseren. Simpel gezegd: ganzen doden resulteert uiteindelijk in méér ganzen en is dus niet alleen onnodig wreed, maar ook gewoon zinloos.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s