De gedachte is mooi, maar hier wat ‘onhandig’


In deze krant stond vorige week, een artikeltje over toenemende rattenoverlast; een gevolg van het feit dat er voor deze dieren in steden nu eenmaal ‘wat te halen’ valt. In dat stuk werd gerefereerd aan moslims die, vanwege hun geloof, moeite hebben met het verspillen van voedsel. Hoe dat precies zit? Simpel: de islam schrijft voor dat het niet toegestaan is om etensresten die nog voor consumptie geschikt zijn bij het vuilnis te gooien. Overtollig voedsel geef je aan behoeftigen en in het uiterste geval aan de dieren. Da’s op zich een mooie gedachte, alleen niet echt handig in een druk bevolkte stad. Maar laat ik eerlijk zijn… mijn eigen oma, die christelijk is opgevoed en die als moeder ook nog eens twee kinderen door een oorlog heen wist te ‘loodsen,’ gooide óók nooit voedsel weg, want – en ik citeer haar – dat is ‘een doorn in het oog van de schepper’ en respectloos naar mensen op deze wereld die nauwelijks te eten hebben. ,,Trouwens, ook bij ons kan er morgen, zomaar ineens opnieuw, een hongersnood uitbreken, dus eten weggooien is sowieso dom,’’aldus mijn grootmoeder zaliger.
Nee, we verschillen op dat gebied écht niet zoveel van elkaar. Toch wil ik even iets recht zetten: dat fotootje bij dat artikel op de Facebookpagina van de krant (zakjes en dozen van fastfoodrestaurants) was wat ongelukkig, omdat het onbedoeld de suggestie wekte dat louter het ‘weggooigedrag’ van moslims aan die rattenplaag ten grondslag ligt. Onzin natuurlijk; dat fotootje sloeg op het feit dat té veel mensen in dit land, los van geloof, maar gewoon uit gemakzucht, etensresten (soms met verpakking en al) op straat dumpen en vuilniszakken naast de container zetten .
Dat neemt natuurlijk niet weg dat het op zich geen verkeerd voorstel is van wethouder Marc Merx om in moskeeën nadrukkelijker ‘uit te dragen’ dat overtollig voedsel middels de gft-bak óók terug aan de natuur gegeven wordt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s