Kom kijken in Hof van Nederland


U kunt er nog naartoe vandaag… op deze dag van de geschiedenis. De entree is gratis en ik kan het u van harte aanbevelen. Waarover ik het heb? Over de tentoonstelling ‘Dordtenaren in Rampspoed,’ die deze ochtend (zaterdagochtend dus) in het museum Hof van Nederland door burgemeester Kolff geopend wordt.
Je zou die tentoonstelling met recht ‘rampzalig’ kunnen noemen, want hij gaat over de grote rampen die ons eiland in de afgelopen eeuwen getroffen hebben. Om er maar eens een paar te noemen: een uitbraak van de pest, een cholera-epidemie, een beschieting door de Fransen (in 1813) vernietigende stadsbranden, periodes van bezetting, honger en bittere armoede en dan was er natuurlijk óók nog dat welbekende rampjaar 1672, waarin ‘onze’ gebroeders (Johan en Cornelis dus) op tragische wijze het leven lieten.
Als journalist mocht ik een bescheiden bijdrage aan de tentoonstelling leveren met kleine videoportretjes (prachtig ‘gedraaid’ en gemonteerd door Studio Roodenburch) waarin we de rampen van weleer als het ware ‘vertalen’ náár, of misschien beter gezegd, spiegelen áán, de huidige tijd. In die portretjes maken we onder meer kennis met een brandweerman die de grote Buytinkbrand meemaakte, met twee ‘vluchtelingen’(uit respectievelijk Afghanistan en Iran) die in Dordt vandaag de dag samen een succesvolle bakkerij runnen, met een ziekenhuisbaas (over de coronapandemie) en met een Dordtse vrouw die vandaag de dag, als gevolg van een al lang slepende ziekte, hutje bij mutje moet leggen om nét aan rond te kunnen komen. Verder vinden er in en nabij het museum allerlei activiteiten voor jong en oud plaats en voor de deur van het museum staat zelfs een heuse brandweerwagen uit de jaren tachtig.  
Wat de tentoonstelling, in mijn ogen althans, ijzersterk weergeeft is het feit dat Dordtenaren zich, door welke ramp dan ook, niet snel uit het veld laten slaan. Alleen dát al moet voor elke trotse eilandbewoner aanleiding genoeg zijn om even poolshoogte te komen nemen… toch?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s