Knarrenhofjes gaan hier nu zeker komen


Ik schreef er al eens eerder over… over zogeheten knarrenhofjes en dat deze woonvorm op dit ‘vergrijzende’ eiland zéker niet zou misstaan. Ambtelijke en bestuurlijke molens draaien helaas wat traag, maar kómen gaan ze hier ongetwijfeld. De Verenigde Seniorenpartij (VSP) en het CDA hebben hiervoor dinsdag namelijk een zogeheten initiatiefvoorstel bij de raad neergelegd en ik kan me niet voorstellen dat dit voorstel (dat uiteindelijk moet resulteren in meerdere ‘leeftijdbestendig’ geconstrueerde en vooral ook betaalbare woongemeenschappen voor senioren in deze stad) daar op serieuze bezwaren gaat stuiten. Waarom zou je hier immers tegen zijn? Die beoogde knarrenhofjes dienen immers meerdere doelen, waaronder eenzaamheidsbestrijding, een grotere zelfredzaamheid en een betere doorstroming op de woningmarkt. Het is, zo zie ik dat in ieder geval, precies waar de huidige samenleving behoefte aan heeft.
Wáár in Dordt het eerste knarrenhofje straks precies gaat verrijzen staat momenteel nog niet vast, maar uit de gesprekken die ik met diverse initiatiefnemers voerde, is me duidelijk geworden dat er wordt ingezet op nieuwbouw en dan, zo vermoed ik, ‘aansluitend’ op reeds op stapel staande woningbouwprojecten. Kortom… dat kan zo’n beetje overal op dit eiland zijn.
Wat ik overigens, tijdens mijn research naar knarrenhofjes in Nederland (er bestaan er inmiddels al een paar in dit land en in veel gemeentes zijn er momenteel initiatiefgroepen en ‘ontwikkelbedrijven’ actief om ze zo snel mogelijk te realiseren) ontdekte ik dat er eigenlijk twee soorten definities van knarrenhofjes bestaan, namelijk knarrenhofjes voor vitale 55-plussers die elkaar, waar nodig, de helpende hand toesteken, én knarrenhofjes waar verschillende generaties (jong en oud, zeg maar) samen leven en elkaar beloven – dat wordt vooraf min of meer contractueel vastgelegd – serieus naar elkaar om te kijken en eventueel ook ‘dienstbaar’ aan elkaar te zijn.
In Dordt wordt vooralsnog ingezet op die eerste variant, maar Margaret Stolk (VSP) liet me desgevraagd weten ook een ‘bredere invulling’ bij toekomstige projecten zeker niet uit te sluiten.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s