Marry’s boek is een heuse ‘Marry-beleving’


U moet het me maar vergeven hoor, maar ik heb nu eenmaal een zwak van hier tot Dubbeldam voor Marry Huijgen. En dus ga ik, vanaf deze plek, eens ongegeneerd reclame maken voor het boekje met levensvertellingen, dat deze nu 86-jarige Dordtse ‘bloemenkoningin’ onlangs in eigen beheer (with al little help from her friends) uitbracht. Misschien ten overvloede, maar voor die paar Dordtenaren die haar niet kennen: Marry stond decennia achtereen op de markt in Dordt en wie haar daar, of wáár dan ook, een keer ontmoet heeft zal dat niet licht vergeten. Waarom niet? Omdat Marry (a) makkelijk vijf kwartier in een uur praat en (b) altijd goudeerlijk en heerlijk onbevangen is en (c) de energie heeft van een wervelwind. Kortom bij een ontmoeting met deze prachtvrouw, die inmiddels alweer héél wat jaartjes in het Stadswiel woont, krijg je áltijd de volledige ‘Marry-experience.’ Voor minder doet ze het ‘gewoon niet. En dat, lieve lezers, vind ik machtig mooi en dus hou ik, als schrijvende Schapekop, op mijn manier van haar. Daarbij vind ik dat Marry bij Dordt hoort als Johan bij Cornelis.
Tientallen jaren achtereen gaf bloemenverkoopster Marry de Dordtse weekmarkt zowel letterlijk als figuurlijk kleur en nu heeft ze haar levensverhaal op geheel eigen wijze opgetekend. En dus is het geen standaardboek geworden maar een eh… heuse Marry-beleving, handgeschreven in onvervalst Dordts en ook nog eens rijk aan foto’s en krantenknipsels. Er staan veel vrolijke verhalen over ‘een leven op de markt’ in, maar je komt er ook verdriet in tegen, want Marry rouwt nog steeds om het verlies van haar man Simon (in 2011) en haar zoon Johnny (in 2021). Beiden krijgen in Marry’s boek een fraai eerbetoon, net als de voormalige Dordtse burgemeester Arno Brok, die door Mary liefkozend ‘Mijn Brokkie’ genoemd wordt. Ik zeg: een must voor echte Dordtenaren en Marry-fans.
Het boek is, á 15 euro, te bestellen via Marry’s vriendin Elza: elzakiesewetter@gmail.com.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s