Er is hier nog niet eens een ‘halve oplossing’ in zicht


En toen stond er ineens een cameraploeg van de lokale omroep op de Vest om, en ik citeer nu een gemeenteambtenaar, ‘de file van Kees’ te filmen. Want ja, zo wordt die bedroevende verkeerschaos die zich al vele jaren achtereen wekelijks in ‘mijn’ straatje voordoet, inmiddels in het Stadskantoor aangeduid. Dát er een file naar me vernoemd is vind ik  geinig, maar tevens een bedenkelijke eer. Feit is dat ik al jaren over deze schandalige verkeersblunder schrijf. Voor wie tijdelijk op een andere planeet zat… dít is er aan de hand: op zaterdagen, vanaf een uurtje of 12 (en tegenwoordig steeds vaker ook op vrijdagen en zondagen) staat er een lange rij auto’s op de Vest, gevuld met ‘buitenwijkers’ die een dagje stad doen. Ze willen allemaal de parkeergarage in, op drie keer vallen van de markt, maar die zit al snel volledig vol en vanaf dát moment gaat de toegangspoort alleen nog maar open als eerst een autootje de parkeergarage weer verlaten heeft. Zo ontstaat hier een file, die vaak al begint op de Johan de Wittstraat en de Spuiboulevard. Dat is alleen nog maar erger geworden sinds de parkeergarage op de Veemarkt gesloten is en wordt nóg erger als de Spuiboulevard straks (na de renovatie) géén toegangsroute richting binnenstad meer is. Intussen staan er op de Vest uren achtereen auto’s te ronken (tijd om daar eens een luchtkwaliteitsonderzoek op los te laten) en kunnen fietsers op die nauwe straat geen kant meer op, waardoor het eveneens smalle trottoir als alternatief fietspad wordt gebruikt, waardoor voetgangers hier hun leven niet meer zeker zijn.
Vandaag, exact tien jaar na mijn eerste column hierover, heb ik de plaatselijke politiek (met nota bene GroenLInks tegenwoordig prominent in het college vertegenwoordigd) nog altijd niet eens een ‘halve oplossing’ voor dit probleem zien aandragen. Dat is beschamend voor een gemeente die zich zo graag afficheert als een moderne, ‘gezonde’ en fietsvriendelijke stad.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s