Sliedrecht staat ‘bestuurlijk’ al veel te lang stil


Ik vind het eigenlijk wel mooi… die oproep van vier ‘ouwe’ Sliedrechters aan progressieve jongeren om wat meer eh… reuring in het dorp te weeg te brengen. Om die reden ook heb ik het woordje ‘ouwe’ opzettelijk tussen aanhalingstekens geschreven want Koos den Dunnen, Johan Lavooi, Joop Keesmaat en Gerrit Venis tonen daarmee aan dat ze, ondanks het feit dat ze alle vier boven de 70 zijn, de ‘tijdgeest’ nog prima aanvoelen. Los daarvan hebben ze óók nog eens gewoon gelijk. Waarom? Omdat Sliedrecht – ik schreef het al vaker – wel wat meer jeugdige en progressieve  impulsen en zéker ook wel wat meer levendigheid kan gebruiken. Het is – zo zie ik dat althans – wel héél duidelijk dat het bestuurlijk beleid in Sliedrecht geen reële representatie van de hedendaagse werkelijkheid is.
Eén op de vier Sliedrechters stemde bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen op een progressieve partij, maar op enigszins sluwe wijze wisten ChristenUnie/SGP, het CDA en de VVD hier, eigenlijk dus min of meer tegen die al eerder genoemde tijdgeest in, razendsnel een coalitie te smeden… een coalitie waarin de VVD (louter uit ‘bestuursdrang’) trouwens wel héél veel gereformeerd water bij de wijn deed, die daardoor nog bleker werd dan rosé.
Gevolg: Sliedrecht staat bestuurlijk een beetje stil en elk, al dan niet ‘jeugdig’ initiatief dat ook maar een beetje naar de 21-ste eeuw ruikt, wordt hier keer op keer in de kiem gesmoord. Verder lijken aangelegenheden en kwesties aangaande sociale woningbouw, groenbeleid, een ‘eigen’ keuze voor ondernemers in het eventueel op zondag openstellen van winkels, alsmede allerhande initiatieven voor evenementen, door dit college welhaast structureel genegeerd te worden.
Nee, ik ga hier niet beweren dat ik vind dat Sliedrecht perse ‘linkser’ moet worden… dát bepaalt de kiezer. Een beetje meer progressief tegengas van béter samenwerkende progressieve partijen kan hier wél een realistischer maatschappelijk evenwicht bewerkstelligen. Dat hebben de vier politieke veteranen, wat mij betreft, goed gezien.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s