Ja, er kán nog een ‘vuurwerkdode’ vallen aan de Vest


Vandaag ga ik alweer mijn dertiende jaar in als dagelijks columnist van deze krant en een kleine rekensom leert me dat dit dus zo om en nabij mijn 3000ste column moet zijn. Helemaal precies weet ik dat niet, want ongetwijfeld was ik wel eens ziek en ook waren er tijden dat ik niet op álle dagen van de week een pennenvruchtje voor dit dagblad produceerde, maar ondanks dat heb ik, tijdens mijn veel te korte decembervakantie, besloten dat dit mijn jubileumcolumn is. In zo’n column moet je natuurlijk eigenlijk niet ál te zeurderig van toon zijn, maar helaas kom ik daar vandaag niet onderuit. Er is vorige week namelijk iets heel vervelends gebeurd in mijn straat; de AED, die zo’n beetje schuin tegenover mijn huis aan de Vest hing, is namelijk door vuurwerkvandalen gesloopt en op de een of andere manier kan ik dat maar moeilijk bevatten. Ik bedoel: welke leegschedel haalt het nou in hemelsnaam in z’n hoofd om een levensreddend apparaat moedwillig kapot te knallen? Hoe diep kun je zakken als vuurwerkvandaal? Of misschien beter gezegd: hoe diep kun je zakken als samenleving? Waarom ik die ‘draai’ maak? Simpel… omdat we in dit land al veel te lang achtereen een beschamend, want halfslachtig beleid voeren met betrekking tot vuurwerk. We durven blijkbaar geen afscheid te nemen van een ooit aangename traditie die in de praktijk al lang en breed is ingehaald door een nieuwe werkelijkheid. Welke werkelijkheid? Nou… eentje van totale anarchie, van illegaal en serieus levensbedreigend vuurwerk, van steevast doden en gewonden, van verwoest straatmeubilair, van ontplofte auto’s, van woningbranden, van hulpverleners die letterlijk moeten rennen voor hun leven, van senioren die eind december de straat mijden en van dieren die volledig van slag raken.
Da’s heel gewoon, vinden we… nét als een ontplofte AED. Gevolg: aan de Vest is in de komende weken of maanden wellicht alsnog een heuse ‘vuurwerkdode’ te betreuren.
Geinig hoor… tradities.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s