Over Cornelis, water en gebak van Brokking…


Wat 2023 mij privé allemaal precies gaat brengen weet ik natuurlijk niet en da’s maar goed ook. Wat het Dordrecht komend jaar gaat brengen weet ik wél (een beetje), want dát staat te boek in de zogeheten Dordtse Historische Kalender die ik, inmiddels traditiegetrouw, altijd goed bestudeer bij aanvang van een nieuw kalenderjaar. Ik kom daar een aantal grote en kleine, maar in ieder geval  interessante ‘landmarks’ tegen, waaronder het 400ste geboortejaar van Cornelis de Witt. Die ‘verjaardag’ van Johans twee jaar oudere broer zal op ons eiland ongetwijfeld niet ongemerkt voorbij gaan.
Wist u trouwens dat Dordt komend jaar precies een eeuw aangesloten is op het waterleidingnetwerk? Daar zit voor onze krant vast een mooi verhaal in en dan ben ik eigenlijk vooral benieuwd naar de situatie zoals die net vóór 1923 was. Overigens beschikt deze stad komend jaar ook nog eens exact 150 jaar over riolering, dus in het verlengde van dat waterleidingsverhaal is ook dáárover vast wel het een en ander te ‘memoreren.’ Daarbij komt dat het komend jaar ook nog eens 70 jaar geleden is dat een deel van dit land (ja, ook Dordrecht) getroffen werd door de watersnoodramp, dus ik verwacht komend jaar sowieso veel ‘waterverhalen.’
Zijn er nog meer jubileumfeestjes in 2023? Ja hoor… meer dan genoeg. Dichter en jurist Jacob Cats bijvoorbeeld werd 400 jaar geleden pensionaris te Dordrecht en ook is het komend jaar precies een halve eeuw geleden dat we hier, als gevolg van een oliecrisis, voor het eerst een autovrije zondag beleefden. Heeft u in 1973 misschien nog gerolschaatst of gevoetbald op de A16? Dan zie ik uw foto’s met het bewijs daarvan graag tegemoet op: k.thies@ad.nl.
Verder lees ik dat de firma Brokking komend jaar haar 125-jarige jubileum viert en dat verschaft me in ieder geval alvast één smoes om daar mijn favoriete gebak te gaan halen, al heb ik daar eerlijk gezegd eigenlijk geen smoes voor nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s