Hébben we eigenlijk nog kanonnen?


Misschien vreemd om een column op deze wijze te beginnen, maar eerlijk gezegd heb ik nog geen pasklaar antwoord op de nu volgende door mijzelf opgeworpen vraag: wat doe je als een buurgemeente aan de overzijde van de rivier een gebouw ‘opwerpt’ dat in álle opzichten detoneert met de omgeving? Wacht even… dat woordje ‘detoneert’ moet ik misschien achterwege laten, want misschien vindt u die torenflat in aanbouw op het Zwijndrechtse Euryzaterrein helemáál niet storend. Da’s een kwestie van smaak. Toch kun je stellen dat dit gebouw – in esthetisch opzicht – op z’n minst van invloed is op het Dordtse historische stadsgezicht. Ik bedoel… woon je in Dordt aan, ik noem maar wat plekken, de Buitenwalevest of de Hooikade dan mag je bij wijze van spreken nog geen spijker in de muur slaan of de welstandscommissie staat al aan de deur te rammelen en nu wordt ‘ons’ historisch stadsbeeld zomaar ineens aangetast (sorry… waardeoordeel: beïnvloed) door die Zwijndrechtse reuzenflat die straks maar liefst 19 verdiepingen telt. Mooi, lelijk… of valt het eigenlijk wel mee? Ik zeg, oordeelt u zelf en maak eens een wandelingetje over de Buitenwalevest?
Dit ‘gevalletje’ horizonvervuiling (nee, nogmaals sorry: horizonverandering) staat trouwens niet op zich; als je in Dordt bijvoorbeeld over de Mattenkade wandelt dan zie je op een bepaald moment, tussen dat fraaie pand van Bellevue (dat helaas nog altijd leeg staat) en andere prachtpanden aan de Boomstraat zomaar ineens dat nieuwe hoofdkantoor van Fokker in Papendrecht oprijzen. Daar zit je tegenwoordig vanaf een terrasje op het Groothoofd verplicht tegenaan te staren. Over dat hypermoderne gebouw, dat zo prominent ‘aan’ het Drierivierenpunt staat, zijn de meningen ernstig verdeeld: de een vindt het letterlijk een doorn in het oog, de ander vindt het een architectonisch hoogstandje. Ook in dit geval zeg ik: oordeelt u zelf… niks aan het handje of moeten we onze kanonnen (hébben we die eigenlijk nog?) gaan oppoetsen?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s