Nee, het is niet ‘de schuld’ van vluchtelingen…


Al zo lang ik deze column schrijf besteed ik met enige regelmaat aandacht aan de situatie van dak- en thuislozen op dit eiland. Waarom? Nee, niet omdat ik nou zo’n ‘Moeder Theresa’ ben, maar omdat ik het met mijn simpele boerenverstand niet kan bevatten (en verkroppen) dat er in een van de meest welvarende landen ter wereld ongeveer 36.000 mensen elke nacht weer  bij het Leger des Heils, bij goedwillende medemensen of, in het ergste geval, in een steeg of portiek moeten slapen. Hoeveel thuislozen Dordt telt? Tja… de laatste officiële cijfers zijn al van even geleden, maar het zullen er inmiddels ongeveer 250 á 300 zijn, van wie er op dit moment voor enkele tientallen zélfs geen acute nachtopvang is. En ja, ik weet het… dit is geen typisch Dordts probleem (het speelt in de meeste grote en middelgrote steden in Nederland) maar wél een probleem dat nu de állerhoogste prioriteit verdient. Overigens – zijstapje – het moet toch mogelijk zijn om, binnen die paar locaties die momenteel voor de noodopvang van Oekraïense vluchtelingen in allerijl zijn opgezet, ook een paar plekken voor dak- en thuislozen te creëren? In Alkmaar bijvoorbeeld schijnt zo’n ‘mix’ prima te werken.
Zo kom ik automatisch bij een veelgehoorde misvatting (aangeslingerd door rechts-populistische griezels en veelvuldig ‘nageblaat’ door eencellige wezens op Facebook). De woningnood is namelijk helemaal niet veroorzaakt door asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen. Zouden we in dit land onze grenzen deze eeuw, stijf dicht hebben gehouden dan had dat hooguit enkele procenten gescheeld, hetgeen verwaarloosbaar is met betrekking tot de huidige ‘krapte.’ Nee, die is ontstaan door een véélvoud aan factoren, waaronder de kredietcrisis van 2008, ‘foute’ bezuinigingen in de (sociale) woonsector, het verleggen (lees afschuiven) van beleidsverantwoordelijkheden van Rijk naar provincies en gemeentes en de welbekende stikstofproblematiek. Samengevat: ‘zwalkbeleid’ in de afgelopen twintig jaar. Dát dwingt nu tot een inhaalslag waar zelfs Max Verstappen nog moedeloos van zou worden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s