Scheffersplein in winterslaap… da’s toch zonde?


Onze ‘huishistoricus’ Jaap Bouman schreef in zijn wekelijkse en veelgelezen rubriek Dordt Eigen-Aardig een boeiend verhaal over het nu 170 jaar oude Scheffersplein… een plein dat eigenlijk méér is dan louter het horecaplein dat het nu is, want stiekempjes toch echt nog altijd een brug. Ik bedoel… zit u daar lekker een biertje te drinken, weet dan dat u eigenlijk ‘op’ de Voorstraathaven zit.
Mocht u dat nou niet geweten hebben (iets wat ik me nauwelijks kan voorstellen)… er zijn vandaag de dag plenty rondvaartbedrijfjes op dit eiland die u er graag even onderdoor ‘loodsen.’ Varen in en rond Dordt is sowieso een aanrader voor wie deze stad écht wil beleven. En eh… neem het volgende nou niet al te serieus op, maar persoonlijk vind ik dat je jezelf pas écht Dordtenaar mag noemen (ongeacht waar je geboren bent) als je a. een keer onder het Scheffersplein bent geweest, b. de toren van de Grote Kerk beklommen hebt, c. Johan en Cornelis rond middernacht van plaats hebt zien wisselen en d. een glas jenever (jong of oud) van de firma Rutte tot u heeft genomen. PS. Ervaring c. en ervaring d. zijn vrij nauw met elkaar verbonden.
Maar even terugkomend op het verhaal van Jaap Bouman. Een zinnetje in dit verhaal trof me recht in het hart, namelijk deze: ‘In de zomer is het plein nauwelijks meer bruikbaar voor wat anders dan horeca en in de winter is het een opslagplaats voor terrastafels en -stoelen.’
Dát is inderdaad jammer, want ook al vind ik het Scheffersplein in de zomer een prettig horecaplein, in de herfst en de winter is het inderdaad vooral een wel héél luxe stallingsplek voor (op dat moment) niet gebruikt horeca-ameublement. Ik zie daar in de winter graag liever weer een ijsbaan, iets eh… ‘Sinerklazerigs’, een kerstmarktje, een platenbeurs of een winterconcertje. Het hart van de stad hoort niet in een dulle winterslaap te verzinken.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s