Uitzicht op hoogbouw is ‘ons’ lot


Wen d’r maar aan beste mede-Dordtenaren… ons uitzicht verandert. Onlangs schreef ik nog over dat hoge appartementencomplex dat momenteel aan het Euryzaplein in Zwijndrecht verrijst en zonder daar nou direct een waardeoordeel aan te verbinden, feit is en blijft dat deze torenflat in esthetisch opzicht wel degelijk van invloed is op het Dordtse historische stadsgezicht. Ik bedoel, je hoeft niet eens aan een Dordtse kade te gaan staan om dat wooncomplex te zien, dus je kunt – of je dat ding nou mooi of lelijk vindt – niet ontkennen dat dit gebouw het ‘smoel’ van Dordt wezenlijk verandert. Dat gebeurt straks ook als je naar Papendrecht kijkt, want daar komt op het Merwehoofd de ruim 40 meter hoge Toren M te staan en ook dát gebouw zal het uitzicht vanaf het Dordtse Groothoofd, het Noorderhoofd of Stadswerven zéker gaan domineren.
Ik voorspel u dat er in de komende jaren (decennia zelfs) nog wel méér hoogbouw aan de overkant van de Beneden Merwede en de Oude Maas zal oprijzen. Waarom? Tja, omdat appartementen met uitzicht op het wonderschone Dordt, zo vermoed ik, relatief makkelijk te verkopen zijn. En nee, da’s niet chauvinistisch bedoeld, maar feit is dat je vanuit Zwijndrecht en Papendrecht nu eenmaal op een fantastische en altijd bewegende ansichtkaart uitkijkt. Als ik op bezoek ben bij mijn tante, woonachtig aan het Zwijndrechtse Veerplein in die flat met die oranje luifeltjes, dan ben ik meestal niet van het balkon af te slaan, want Dordt vanaf de overkant is gewoon een lust voor het oog… vergelijkbaar wat mij betreft met het zicht op Antwerpen over de Schelde (vanaf de zogeheten Linkeroever) of met Deventer, gezien vanaf de overzijde van de IJssel.
Kortom, niet eens zozeer de stad zelf, maar vooral ‘het plaatje’ Dordt ligt goed in de markt. Gevolg: ons lot is uitkijken op steeds meer, soms fraaie, soms spuuglelijke, maar meestal behoorlijk middelmatige hoogbouw, dus eh… wen d’r maar aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s