Een Dordtse ‘Bosso Verticale’ zie ik wel zitten…


In de krant van afgelopen woensdag schreef ik een column over hoogbouw bij de buren en over het feit dat wij Dordtenaren er maar aan moeten wennen dat er, langs Beneden Merwede en Oude Maas, de komende jaren ongetwijfeld nog wel meer hoogbouw zal oprijzen. Het zinnetje ‘Zicht op historisch Dordt’ doet het nu eenmaal goed in makelaarsfolders. Nu begrijp ik dat best, want Dordt is nu eenmaal een ‘plaatje’ vanaf de overkant. Overigens schiet ik, als geboren Rotterdammer, niet zo snel in de stress van wat hoogbouw aan de overkant… wat ik alleen wél jammer vind is dat het allemaal van die middelmatige woontorens zijn; er zit echt geen smaak of kraak aan dat ding op het Zwijndrechtse Euryzaplein en die voorgenomen torenflat op het Papendrechtse Merwehoofd oogt zo mogelijk nóg saaier. En nee, dan heb ik het niet over de hoogte, want hoger dan een metertje of 40 tot 70 hoeft het van mij allemaal echt niet te worden… alleen,  mag het dan misschien wél iets creatiever ogen allemaal?
Ook in Dordt gaan we straks, op dat nog te ‘ontginnen’ Maasterras, ongetwijfeld de hoogte in, al hoop ik dan wel dat we dat met een beetje meer lef gaan doen. Groen, zoals de Bosso Verticale in Milaan bijvoorbeeld. Die twee torens zijn een lust voor het oog en lijken me trouwens ook heerlijk om in te wonen. Maar naast mooi is ‘verticaal groene’ bouw ook nuttig in het kader van de biodiversiteit en ook energievriendelijk omdat het lover de woningen in de zomer koel en in de winter relatief warm houdt. De Bosso Verticale waren trouwens dé inspiratiebron voor de Trudo Torens in Eindhoven en voor Wonderwoods in Utrecht.
Ik zie zoiets in Dordt wel zitten, maar laten we dan ook meteen op twee fronten pionieren… namelijk dat deze groene manier van wonen ook betaalbaar en dus ‘haalbaar’ wordt voor mensen met een wat smallere beurs.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s