Samen houden wij die molen draaiende…


Hebt u dat ook, dat u stiekem wel eens een onbedoeld huppeltje maakt, of dat u op z’n minst een glimlach niet kan onderdrukken als ze (en da’s meestal op zaterdag) draaien… die wieken van de molen? Of vindt u mijn liefdesverklaring aan Kijck over den Dijck op de Noordendijk een beetje raar?
Ik bedoel… een blik op de enige molen die we in Dordt nog hebben (ooit hadden we er tachtig) en dan het liefst als ‘ie in volle actie is, maakt me op de een of andere manier altijd een beetje gelukkig. Pas dán is de stad ‘op z’n compleetst’, zeg maar.
In de afgelopen jaren schreef ik al vaker over die prachtmolen, maar dan ging het helaas meestal om eh… zorgelijkheden, die eigenlijk altijd wel met geldgebrek te maken hadden. Een paar jaar geleden bijvoorbeeld draaiden de wieken even een tijdje niet meer (die dreigden, vanwege scheurtjes in de roeden af te breken) en moest er behoorlijk worden gesteggeld met de gemeente voor wat herstelcentjes omdat een stilstaande molen (zo leerde ik toen) nu eenmaal sneller ‘slijt’ dan een draaiende molen. Ook was er een keer iets met de molenzeilen en nu moet het metselwerk (ook wel voegwerk genoemd) van het molengebouw geheel en al worden vervangen. Daarvoor heeft het ‘Kijck-bestuur’ zélf, via allerlei acties en ‘particuliere wegen’ inmiddels al ruim anderhalve ton weten binnen te halen, maar voor dit enorme karwei is minstens nóg een ton nodig. Om die reden wordt op zaterdag 6 mei de actiemaand ‘Voeg een meter toe!’ opgestart. Met allerhande activiteiten wordt vanaf die dag een soort inzamelactie op touw gezet en persoonlijk heb ik de eer om van die actiemaand de ‘aftrap’ te mogen verrichten. Kortom… tegen die tijd kom ik er vast nog wel op terug… op al die activiteiten waarmee wij Dordtenaren met z’n allen (bijna letterlijk) ons steentje kunnen bijdragen aan het behoud van dit eiland-icoon.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s