Een standbeeld van Top Naeff lijkt me… top


Vandaag precies elf jaar geleden schreef ik het volgende: ‘Ik vind dat deze stad haar helden uit het verleden te weinig met standbeelden eert.’ Ik wam in die column uit 2012 met suggesties en noemde de namen van ‘onze’ schilders Aelbert Cuyp, Nicolaes Maes en Ferdinand Bol, maar ook die van onze grootste schrijver/dichter Kees Buddingh’ alsmede  die van Nico Broekhuysen, de uitvinder van het korfbal.’
Nu ga ik er natuurlijk niet over wie in Dordt een standbeeld verdient (daar moet een club van wijzen zich maar over buigen) al heb ik persoonlijk  een sterke voorkeur voor Buddingh’;  liefst in ‘realistisch’ brons. Het zou ook best een fantasiebeeld van zijn creatie De Blauwbilgorgel’ mogen zijn. De Dordtse kunstenaar Katinka van Haaren heeft dit mysterieuze ‘wezentje’ immers al eens prachtig (zij het in twee dimensies) vormgegeven.
In die column van elf jaar geleden vergat ik (en dat verwijt ik mezelf) één naam, namelijk die van de Dordtse schrijfster en ereburger Top Naeff. Het gekke is dat het me eigenlijk nu pas opvalt dat ik destijds louter mannennamen noemde, hetgeen nou ook weer niet héél onlogisch is, want in vroeger tijden waren er nu eenmaal nauwelijks vrouwelijke staatslieden en ook minder vrouwelijke schrijvers en schilders die landelijk of lokaal grote bekendheid genoten. Nu lees ik in het dagblad Trouw – ook dáár had ik eerlijk gezegd nooit zo bij stil gestaan – dat vrouwenstandbeelden in dit land behoorlijk schaars zijn.  Nou ja, er bestaan wel veel mooie ‘vrouwenbeelden’, maar dan draait het meestal niet om een specifiek persoon maar meestal om vrouwelijke vormen. Op zich niks mis mee (mooi vaak) maar niet wat ik bedoel; in Dordt is tot op heden namelijk nog nooit een vrouw van naam en faam met een standbeeld geëerd en ik zou het ‘top’ vinden als Top Naeff (schrijfster onder andere van het beroemde werk School-idyllen) de eerste zou zijn in een mooie inhaalreeks van Dordtse powervrouwen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s