Ambassadeur


Untitled 2Nu zit ik écht niet naar een lintje te vissen hoor, een standbeeld op het Scheffersplein is voor mij al méér dan genoeg. Kan Ary ook weer eens wat nuttigs gaan doen. Voor een avenue, laan, straat of steeg met mijn naam er op doe ik het ook. Ik ben namelijk een ware ambassadeur van mijn stad… vol overgave en honderd procent onbezoldigd. Mijn halve leven lang al leg ik vrienden, familieleden, kennissen en andere pechvogels die niet van dit eiland zijn uit dat Dordrecht toch zo’n geweldige stad is. Eigenlijk formuleer ik het doorgaans anders… ik hoor het me opeens weer zeggen: ,,Dordt ís heus nog niet zo beroerd hoor!”. Dat klinkt wellicht wat negatief, maar zo bedoel ik het absoluut niet. Het is een spontane, ietwat emotionele reactie op een doorgaans ongefundeerde en vaak ook even ongezouten vorm van afgeven op mijn stad. Zoiets van: ,,Woon jij in Dordrecht? Wat doe je daar dan in hemelsnaam?” Als ik dan heb uitgelegd dat wij hier over riolering én kabeltelevisie beschikken, dat er hier óók huizen staan die níet wegzakken, dat we een bioscoop hebben met maar liefst drie zalen, dat het podium van Kunstmin groot genoeg is voor Hans Liberg mét piano en dat het weekblad Merwesteyn maar liefst vier pagina’s telt, dan binden de criticasters doorgaans wel in. Voor de échte zeurpieten zijn mijn argumenten echter nog lang niet overtuigend genoeg. ,,Maar hebben jullie dan ook parkeerproblemen, stadsfiles, ontevreden winkeliers, hangjongeren, een telefoonwinkeloverschot en slechte zuurstof?” ,,Ja, dat hebben wij óók!” Nou, dan piepen ze meestal wel anders… Dat soort mensen moet je meteen lik-op-stuk geven. Ze moeten van mijn stad afblijven! Je blijft ten slotte ambassadeur, nietwaar?

Kees Thies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s