Bushokje


 

BushokjeHartelijk welkom in deze toerbus waarmee u vandaag een bijzondere rondreis door Dordrecht mag meebeleven. We beginnen onze tocht op de Maria Montessorilaan. Schrikt u niet van die reusachtige schedel aan uw rechterzijde. Dat is namelijk een bushokje. Dat enorme ei, iets verderop, is niet de langtenige bestuursvoorzitter van de plaatselijke gereformeerde school die zich, naar eigen zeggen ‘aangetast voelt in zijn geloofsbeleving’, maar eveneens een bushokje. Nu rijden we over de Eulerlaan, waar u zult zien dat de omwonenden de allerschoonste achtertuintjes van héél Dordrecht hebben. Een voor deze plek gepland hostel voor uitbehandelde verslaafden is, na een wat griezelige lobby, afgewimpeld richting de Amnesty Internationweg. Ook daar heeft de gemeente echter te kampen met vreselijk veel overlast van omwonenden. De optie middenberm A16 wordt binnenkort serieus in overweging genomen. Een leuk bushokje in de vorm van een doodshoofd zou daar zeker niet misstaan. We rijden verder via de wijk Oud-Krispijn. Hier wordt overwegend Pools gesproken en de alhier aanwezige vuilcontainers zijn alleen toegankelijk met een pasje. Helaas staat dat alleen in het Nederlands op de container vermeld. Dat verklaart dan ook de enorme stapels afval in de buurt. Hier graag een bushokje in de vorm van een Poolse vuilnisbak. We zijn nu aangekomen op de Spuiweg, maar we moeten helaas rechtsaf via de Singel, want deze ooit zo florerende winkelstraat biedt al enkele weken het aanzicht van Kabul-Zuid op een gemiddelde marktdag. Aan uw rechterzijde ziet u straks, verscholen achter een enorme fietsenstalling, het fraaie treinstation net niet. We gaan linksaf richting een enorme rotonde met niks in het midden (bushokje in de vorm van een theepot misschien?) en komen dan uit bij het Vrieseplein. Hier ziet u nog authentieke zwervers die de nacht veelal doorbrengen in achterafsteegjes. Op straat slapende zwervers schijnen, volgens de landelijke Federatie Opvang in Nederland nauwelijks nog voor te komen, maar Dordrecht vormt daarop blijkbaar een uitzondering. In deze stad wordt veel buiten overnacht. Als het regent slaapt men hier ook nog wel eens in een bushokje, maar dat schijnt meer te maken te hebben met de aanrijtijden van de plaatselijke vervoersmaatschappij.
We steken met ons voertuig de brug over (mag eigenlijk niet, maar kán wel) en komen uit op het plein zelf. Hier ziet u vooral veel leegstand en een pand waarvan al sinds jaar en dag alleen de voorgevel nog overeind staat. In het nieuwbouwproject op de hoek met de Vrieseweg, wil maar niemand wonen. Zou de prijs te hoog zijn of vormt de voortdurende aanblik op de zelfkant van het bestaan hier een hinderpaal? Enkele van de panden alhier schijnen een horecabestemming te hebben, maar de zwervers op het plein wachten dat niet af: zij hebben hun eigen horecabestemming. Er is hier veel vraag naar gezellige bushokjes. We komen uit op de Blekersdijk. De bouwput aan uw linkerzijde heeft veel weg van een vijver. Hier moet de nieuwe school Vest verschijnen, maar iedereen die daar iets mee te maken heeft is blijkbaar al jaren ziek, zwak, misselijk of failliet, dus de toekomst van deze locatie is in raadselen gehuld. Enkele kinderen die zich lang geleden al op de nieuwbouw verheugden, rijden inmiddels auto… sterker nog… sommigen rijden al in een scootmobiel. Misschien kunnen de kinderen van school Vest naar de Eulerlaan of zijn ze niet ingeënt tegen kleinburgerlijkheid? Hier gaarne een bushokje in de vorm van Geert, Rita of Pim. We eindigen onze bustrip in villawijk De Hoven. Een bezoek aan deze wijk is een beetje doodgaan. Saaier dan De Hoven is een coma: alle huisjes hetzelfde, allemaal keurig op een paar metertjes afstand van elkaar, lichte variatie in de gordijnen en vooral veel hekjes om het huis. Hier komt zeker geen hostel (te veel juristen) al zou een alhier geplaatste junk van verveling nog wel eens spontaan kunnen gaan afkicken.
Wij hopen dat u genoten heeft van deze kleurrijke rondleiding door deze heerlijke stad. Volgende week gaan we naar de Zuidpolder om wat natuur op te snuiven. Wèl snel boeken graag, want nú kan het nog.

Kees Thies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s