Bellevue


Ad-JanssenIk vrees dat mijn laatste column voor De Stem van het Weekend (ik verhuis naar AD/De Dordtenaar) wat grieperiger overkomt dan ik eigenlijk bedoeld had. Dat komt omdat ik letterlijk door de Mexicaanse griep getroffen ben. Je ziet de wereld dan toch een beetje voor een doedelzak aan want van koortsige nachten en hangerige dagen wordt een mens over het algemeen niet heel vrolijk. Nee, ik ben niet bepaald een plezierige patiënt en mijn fysieke en mentale barometer blijft in de min als ik FC Dordrecht op televisie in een bar slechte bekerwedstrijd onterecht zie verliezen van lucky Ajax en als ik in de krant lees dat het allemaal weer later en duurder wordt bij de verbouwing van het Dordrechts Museum. Dat zag zelfs een blinde vink met chronische staar al een tijdje aankomen. ‘Later en duurder’ is inmiddels toch zo’n beetje het handelsmerk geworden van grootschalige projecten op dit eiland. Kunt u zich de ambitieuze plannen voor Stadswerven nog herinneren? En dat spectaculair gepresenteerde ‘nieuwe’ Hofkwartier moest ons dorp toch helemaal uit het slop gaan trekken? Het komt er allemaal wel hoor maar tegen die tijd scheur ik mijn scootmobiel al lang en breed door winkelcentrum Sterrenburg.
Het is mij te makkelijk om bestuurders die hun nek uitsteken onderuit te walsen als plannen vertraging oplopen of uiteindelijk duurder uitvallen. Tegenvallers zijn er altijd en inzicht schrijdt nu eenmaal voort. Besturen is zo nu en dan toch een beetje ‘in het diepe springen’ en (om maar even in clichés voort te bazelen)… de beste stuurlui staan meestal aan wal. Toch was het nou juist een ouwe schipper die me ooit vertelde dat je de diepte van water nooit moet meten met twee benen. (Wandtegel voor op het toilet bij mij te koop tegen kleine vergoeding).
Leuker om te lezen is dat meesterkok Ad Jansen uiteindelijk niet hoeft te betalen voor het gebruik van de naam Bellevue. Sorry voor de culinaire woordspeling maar er zijn toch altijd weer mensen die proberen een slaatje te slaan uit andermans ambities. De curator wilde 50.000 euro hebben voor het gebruik van de merknaam, maar volgens de Dordtse rechtbank is de naam al vijf jaar niet meer gebruikt en is daarmee het merkrecht vervallen. Ook de handelsnaam blijkt niets meer waard omdat de rechter het niet aannemelijk vindt dat de vorige eigenaar opnieuw wil beginnen onder dezelfde naam. Curator Gilhaus is veroordeeld tot het betalen van de kosten van het kort geding en daarmee is de kous nu hopelijk een keertje af. TV-kok Jansen heeft het tot dusver allemaal niet voor niets gekregen in Dordt. Eerst moest hij de strijd aangaan met zeurende omwonenden die bang waren voor geluidsoverlast. Even later ontstond weer een hoop heisa over parkeerplaatsen terwijl het toch niet onlogisch is dat een beetje restaurant zijn goed betalende gasten een paar plekjes voor het blik kan aanbieden. Met vergelijkbaar gezever werd Jansen later nogmaals geconfronteerd toen hij zijn plan ontvouwde om kookcursussen te gaan opzetten in de Sint Jacobskapel. Ook hier werd weer veel te voorbarig gebruld over de vrees voor geluids- en parkeeroverlast.

Je zou dat soort stagnerende types toch een enkele reis ‘Hoven’ toewensen waar je gegarandeerd een parkeerplekje voor je deur hebt. Laten we blij zijn dat ‘good old’ Bellevue, dat zo langzamerhand nagenoeg op instorten stond, voor deze stad bewaard blijft. Dordt zonder Bellevue, tja da’s toch een beetje Dordt zonder…. zucht… postkantoor.

Kees Thies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s