Ramptoerist


Brand VTCEn toen was ik heel even ramptoerist. Nou ja, in mijn eigen stad dan, want ik kon het simpelweg niet laten om toch even een kijkje te nemen bij de smeulende restanten van het op nieuwjaarsdag afgebrande Vrije Tijds Centrum aan het Van Neurenburgpad. Nou heb ik op zich niet zoveel op met ramptoeristen. Ik heb er zo’n beeld bij van enge echtparen zonder seksleven en een smal budget. Ik zie het altijd helemaal voor me: ,,Zullen we vanmiddag eens naar Dordt gaan Arie? Daar is een hele winkel afgebrand. Je weet wel van die fik bij Hart van Nederland gisteravond.” Enfin, bammetjes mee, ANWB-gids voor ramptoeristen in de achterzak, navigator ingesteld op ‘andermans ellende’, Nissan parkeren waar het gratis is, bankje zoeken met uitzicht op ramp en vervolgens op hypocriete toon twintig minuten lang ‘Eruuug hè?’ tegen elkaar zeggen. Meestal dragen die types dan ook nog van diezelfde nylon jackies (die kon je trouwens voor een leuk prijsje bij het VTC kopen) en hebben ze na een neergestort Turks vliegtuig, een dagje Enschede of een boedelverkoopje van Borsato weer stof zat voor een verjaardag of twee bij ome Henk en tante Gré.

Maar hier was het toch anders. Het was zaterdagmiddag een drukte van belang bij Dordts bekendste kiloknaller. Was het allemaal een paar dagen eerder gebeurd, toen die twintig ton vuurwerk nog op kopers lag te wachten, dan was het vermoedelijk allemaal heel anders afgelopen.. Met de omwonenden had ik écht te doen. Als ware museumsuppoosten verwelkomden ze hun stadsgenoten die poolshoogte kwamen nemen. Die mensen die ‘bezoekers’ waren helemaal géén ramptoeristen, maar oprecht bezorgde en geschrokken Dordtenaren met liefde voor hun stad. Nee… ze kwamen niet om te gluren… ze kwamen op ziekenbezoek. De omwonenden, die misschien wel aan een ramp ontsnapt zijn, legden druk gebarend aan hun stadsgenoten uit wat er zo allemaal precies gebeurd was. En dat was een ontroerend schouwspel, want de opluchting dat hun huizen er nog stonden was letterlijk van de gezichten af te lezen. Ik gun de gedupeerden van het VTC een prachtige nieuwe winkel, maar ik gun de bewoners van het buurtje een veilige toekomst zonder ooit maar een kilo vuurwerkopslag om de hoek.

O ja, wilt u de brand nog eens terugzien? Vanavond misschien bij uw lokale omroep. Dan pas? Inderdaad… die werken niet in het weekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s