Gewoon doen… poep aan je schoen


Gewoon DoenAfgelopen week mocht wethouder Jan Lagendijk de prijzen uitreiken van een door de gemeente opgezette actie met de fraaie titel: ‘Wat voor Dordtenaar ben jij?’ Het was de bedoeling dat het publiek via een website een aantal stellingen doorliep, gericht op sociaal en asociaal gedrag in het alledaagse leven. Er was écht moeite gedaan om de actie zo zichtbaar mogelijk te maken. Via affiches op borden en bussen en met advertenties in de huis-aan-huisbladen werden de Dordtenaren uitgenodigd om aan de test mee te doen en, het moet gezegd worden, met 1600 deelnemers, mag je spreken van een geslaagde campagne.Wie de website doorlopen had mocht, als kroon op het werk, een slagzin afmaken. Die zin luidde: ‘Gewoon Doen is…’ De winnaars kwamen met zinnetjes als:  ‘Gewoon Doen is…Dordts fatsoen!’ of ‘Gewoon Doen is…Leven met hart voor je stad.’ En  ‘Gewoon Doen is… Als inwoner van Dordt, zorgen dat jij het visitekaartje ervan wordt. Rijm en ritme daargelaten was er niet zoveel mis met wat de brave burgers zoal verzonnen hadden. Nou ja, laten we eerlijk zijn: het was eerlijk gezegd allemaal wel een beetje Libelle jaren vijftig met bloemetjesjurk en zelfgehaakte wc-rol-houders.
Dat zag je ook wel een beetje aan het sneue gezicht van Jan Lagendijk. De statiefoto met de prijswinnaars zag er uit als het kiekje voor het blad van de pluimveevereniging na een bingo-avond met vleesprijzen en labrador Jan keek er een beetje als Jolanthe op een Volendamse visafslag. Nogmaals gezegd: met de actie was niks mis en ik schaar me er helemaal achter. Een prettige samenleving ‘maak’ je samen, daarom heet het ook samenleving en het kan geen kwaad om elkaar daar af en toe even aan te herinneren. Maar die slagzin … wat kun je daar nou in hemelsnaam mee in 2010?  ‘Gewoon Doen’? Poep aan je schoen! Dan kun je net zo goed Vader Abraham naar het songfestival sturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s