Geldgebrek is nog geen armoede


scrooge-mcduckTjongejonge, wat zijn wij toch een vreselijk stelletje armoedzaaiers hier in Dordt zeg. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat we gemiddeld het laagste salaris in het hele Drechtstedengebied hebben. Het is zelfs nog erger: ons gemiddelde salaris ligt ook nog eens meer dan vier procent onder het gemiddelde jaarinkomen in heel Nederland. De gemiddelde Nederlander (ik heb hem overigens nog nooit ontmoet en het is vast een eikel) verdient 24,6 duizend euro per jaar en de gemiddelde Dordtenaar (die ken ik wèl persoonlijk, hij heet Arie, woont in de Tweede Reedwarsstraat en ik heb pas nog een biertje met hem gedronken) pakt dan nog eens zo’n acht tientjes in de maand minder.
En dan schijnt het ook nog eens over bruto bedragen te gaan, dus als de belastinginspecteur eenmaal bij u langs geweest is, houdt u, volgens de keiharde cijfers, maar bitter weinig over. Geen wonder dat het op zaterdagmiddag altijd zo druk is bij de Bas en de Action, geen wonder dat er de laatste tijd geen hond meer naar Kunstmin gaat, geen wonder dat al die horeca-exploitanten zo lopen te mopperen en geen wonder dat er op de Dordtse zaterdagmarkt zo intensief gehandeld wordt bij het scheiden van de markt als hele dozen met druiven, appels of perziken voor een paar eurootjes van de hand gaan. In Dordt is armoe troef en schraalhans keukenmeester.
Althans, als ik de cijfers moet geloven. En geloof me… cijfers moet u niet geloven en zeker niet die van het CBS.
Ten opzichte van Blaricum, Bloemedaal en Wassenaar zijn we vast sloebers, maar ten opzichte van het Groningse Pekela, leven we hier in weelde.
Mijn favoriete plaatsgenoot aller tijden Cees Budddingh’ schreef ooit: ‘Er zijn ergere vormen van armoede dan geldgebrek.’ Zonder mijzelf op gelijke hoogte te stellen met deze meester van het woord die nu precies een kwart eeuw dood is, wil ik hier graag nog iets aan toevoegen: erger nog dan financiële armoede is geestelijke armoede. Die verbloem je niet met een dure auto of een mooi pak. En trouwens, wat heb je aan een smartphone als je niks te melden hebt en geen vrienden om tegenaan te zeuren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s