Pandaberen in de Biesbosch


Als ik aan niet-Dordtenaren moet uitleggen dat in Dordt woon (en ook in diezelfde ademtocht uiteen moet zetten dat ik dat nog vrijwillig doe ook) ga ik altijd een beetje opscheppen. Ik steek mijn riedel af over Johan en Cornelis, over Aelbert Cuyp, Ferdinand Bol en Ary Scheffer, over Statenbijbel, over eerste stad met stadsrechten, over drie rivieren en dat ene punt, over wijnoverslag, Buddingh’ en mooie geveltjes. Ik eindig mijn pleidooi (want zo lijkt het soms wel) meestal met: ,,En het ligt ook nog eens aan de Biesbosch.’’ Kortom, ik geef mijn toehoorders graag het gevoel dat ze sufferds zijn omdat ze hier níet wonen. Maar ’s avonds in mijn bedje realiseer ik me de laatste tijd, meer dan ooit dat ik Dordt verdedig met het elan van een Feyenoorder. De mooiste successen liggen een ver verleden en zoals u weet geven eerder behaalde resultaten weinig garanties voor een zonnige toekomst.
Dan schakel ik over op mijn geheime wapen: ,,Wij hebben heuse bevers in de Biesbosch… die leven daar in het wild.’’ Jawel, je moet ze lik-op-stuk geven die gasten die zo denigrerend doen over mijn eiland.
PandaNa een paar biertjes (dit soort discussies spelen zich vaak af in een horeca-omgeving) moet ik helaas dan toch voor mijzelf toegeven dat ik eigenlijk niet eens weet waar die hele Biesbosch nou eigenlijk echt begint en waar ie ophoudt en, erger nog, dat ik er zelden kom en dat ik, buiten Blijdorp en Artis, nog nooit een levende bever gezien heb en dus zeker nooit de rugslag heb zien doen in de Biesbosch.
En nou komen er straks ook nog wilde zwijnen, zo lees ik in mijn eigen krant. Die ga ik vast ook nooit zien, behalve dan tijdens de Kerstdagen in paté-vorm op mijn bord.
Weet je wat een goed idee is? Pandaberen in de Biesbosch. Kijk, dan trek je pas toeristen naar dit eiland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s