Dordrechts Museum is adembenemend


Wie kust mij wakkerOm het vernieuwde Dordrechts Museum kun je niet heen. Dat moet je ook niet doen, want je zou werkelijk iets fantastisch mislopen. Het museum dat, na een jarenlange verbouwing en uitbreiding vandaag officieel heropend wordt door cutuur-staatssecretaris Halbe Zijlstra en dat morgen de deuren voor het publiek open zet (toegang gratis voor iedereen), heeft een metamorfose ondergaan die zijn weerga niet kent. Het resultaat van alle inspanningen (en de miljoenen die dat gekost heeft) mag gerust spectaculair genoemd worden. Het nieuwe Dordrechts Museum, voor zover het al niet een pareltje was, is namelijk adembenemend mooi geworden. De verbouwing heeft de oude charme niet aangetast, maar juist versterkt. Niet alleen is de collectie completer geworden door een aantal fraaie aanwinsten, maar door de uitbreiding kan het museum nu ook een groter deel van al dat fraais (dat voorheen vaak in het depot hing) min of meer permanent aan de bezoekers voorschotelen. Dat levert een onvergetelijke ervaring op. Mijn laatste bezoek, een voorvertoning voor de pers, enkele dagen geleden, spookt nog steeds in positieve zin door mijn hoofd en een stemmetje in datzelfde hoofd schreeuwt om een herhalingsbezoek.
De kracht van het vernieuwde, verbouwde, anders ingerichte en grotere Dordrechts Museum  is dat er hele goeie verhalen verteld worden en dát nog niet eens met al te veel woorden. Die verhalen kunnen gaan over de schilderkunst in het algemeen, de schilderkunst in deze stad in zijn hoogtijdagen en de geschiedenis van deze stad in het bijzonder. Alles wat je ziet heeft betrekking op het volgende dat je ziet. Dit geldt zowel per zaal als van zaal tot zaal.
Je zou haast zeggen… zegt het voort, maar met de publiciteit die in en rond de stad gemaakt is, zit het wel goed. Ik ben persoonlijk bijvoorbeeld vier keer uitgenodigd om een kijkje te komen nemen… als journalist, als relatie (via de een of andere databank), als omwonende (met excuus voor eventuele overlast door de verbouwingswerkzaamheden) en als in inwoner van Dordt. Nu moet de rest van de wereld het nog even weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s