We gaan minder op soa testen, maar dat is hélemaal niet erg hoor…


Soms willen instellingen wel eens een persbericht de deur uit doen, waar ik lichte okselvlekken van krijg of op z’n minst enigszins van in verwarring raak. Neem nou de GGD Zuid-Holland Zuid. Die gaat bezuinigen op soa-testen, maar ‘roept’ tegelijkertijd niet bang te zijn dat seksueel overdraagbare aandoeningen hierdoor in het vervolg vaker onopgemerkt blijven. Ja hoor, zo ken ik er ook nog wel een paar: de tandarts gaat uw gebit wat minder intensief onderzoeken, maar is niet bang dat uw tandjes naar de knoppen gaan, want als er iets begint te rotten springt u vroeg of laat toch wel een gat in het plafond of begint uw partner te klagen dat u ernstig uit uw straatje stinkt, dus uw tandbederf komt vanzelf wel aan het licht. Het CBR gaat bezuinigen op rij-examens en test in het vervolg alleen nog maar of u aan de juiste kant van de auto instapt. Zit u eenmaal op de goeie plek (achter het stuur dus) dan komt de rest ook wel goed. En ach, de kans op ongelukken is toch miniem in een land waar je vaker stil staat dan rijdt en waar je een extra hypotheek moet afsluiten op een volle tank benzine.
Maar goed, even terug naar de GGD. Die runt een soa-poli in Dordrecht waar stad- en streekgenoten zich tot voor kort konden laten testen op allerhande mogelijke geslachtsziektes, zoals chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv. Dat kan nu dus alleen nog maar op chlamydia en alleen nog maar als je niet ouder bent dan 24. Uitzonderingen worden gemaakt voor mannen die het vaak met (veel verschillende) andere mannen doen, voor prostituees en voor mensen die afkomstig zijn uit een land waar veel hiv voorkomt. De rest zoekt het maar uit. Mijn advies: meld je aan als bloeddonor. Voordat ze je daar aannemen wordt je bloed uitvoerig getest, dus mocht er wat aan de hand zijn kun je, drie deuren verderop, alsnog naar de dokter. Je gaat met een goed gevoel in de stoel zitten, want je weet dat je soa-vrij ben en je gaat ook weer huppelend naar huis in de wetenschap dat je een medemens een plezier gedaan. Oh ja, na afloop krijg je ook nog een heerlijke roze koek. Probleem opgelost.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s