Wij ‘achterblijvers’ werden soms wat meewarig bekeken


 ,,Ligt het nou aan mij of is het hier écht leuker geworden?,’’ vraagt mijn tafelgenoot in het bruine café waar je tegenwoordig een heuse cappuccino bij je poffers kunt bestellen. Ruim twintig jaar is hij, wegens een studie in de hoofdstad en een baan in het verre oosten, niet in de binnenstad geweest. ,,Toen mijn ouders nog leefden kwam ik nog wel eens in Dordt, maar nooit verder dan Zuidhoven, waar hun huis stond. Maar nu ga ik weer in Nederland aan de slag en ik dacht, waarom dan niet in mijn oude stad gaan wonen?’’ Ik knik goedkeurend. Veel leeftijdgenoten heb ik, sinds de middelbare school, uit Dordt zien vertrekken richting, wat zij noemden ‘die grote wereld daarbuiten’. Weinigen heb ik er terug zien komen. Overigens niet zozeer vanwege Dordt, maar eerder vanwege het feit dat ze elders tegen een baan of een echtgenote opliepen. Zo verspreidde een groot deel van mijn ouwe schoolmakkers zich over het land of verder dan dat. Wij ‘achterblijvers’ werden wat meewarig bekeken, want waarom in Dordt blijven als New York, Londen, Parijs en Amsterdam lonken? Maar ach, zo stellen wij nu samen vast. In de praktijk werd het voor veel avonturiers uiteindelijk toch ook  Buitenveldert of Zutphen-zuid. Het enthousiasme van mijn remigrerende tafelgenoot over ‘het nieuwe Dordt’ kent geen grenzen. ,,Ik was laatst op de Kerstmarkt en werd weer een beetje verliefd op mijn ouwe stad. Er is hier leven, er zijn hier leuke café’s en zelfs in december zaten er mensen op terrassen. Ik doe eigenlijk nooit aan goeie voornemens, maar ik zei tegen mijn vrouw, waarom nemen we ons niet voor om in hartje Dordt te gaan wonen? Tegen zoveel enthousiasme is geen kruid gewassen en dát gecombineerd met het feit dat ik hem graag zie terugkomen, deed mij besluiten om verder maar te zwijgen over al die dingen die volgens mij nu juist níet deugen aan mijn stad. Ik proost op zijn toekomst als nieuwbakken Dordtenaar. ,,Hoe zit het trouwens met jouw goede voornemens?,,Je zou toch méér gaan sporten en een paar kilo afvallen?’’ Bestraffend bekijkt hij mijn vaasje met schuimend vocht en het flankerende jenevertje op tafel. ,,ja,’’, smoes ik. Momenteel volg ik een alcoholdieet.’’
,,En werkt het?’’, vraagt mijn tafelgenoot met cynische blik. ,,Ja hoor. Ik ben al drie dagen kwijt.’’ We lachen en pikken twintig verloren jaren naadloos op.

PS. De prachtige Dordrecht logo’s zijn van leerlingen van de Design Academy Eindhoven. Ik hoop dat ik ze mag gebruiken. Zo niet, dan hoor ik het graag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s