Behoefte aan winkeliers die dromen in daden omzetten


Open lateHet is te hopen dat winkeliers in de Dordtse binnenstad geen rood polsbandje dragen, want een reanimatie van het winkelgebied is hier bittere noodzaak. Ik woon in hartje stad en zie winkelstad Dordt dagelijks dieper in een coma zakken. En dus kan ik het niet laten om terug te komen op een column die ik eerder schreef over de Dordtse koopavond. Die is namelijk in verval en er gaan stemmen op om deze te verplaatsen van de donderdag naar de vrijdag. In mijn column gaf ik aan dat het fenomeen koopavond niet meer van deze tijd is en dat het beter zou zijn als winkeliers zich niet meer op één specifieke winkelavond richten, maar hun openingstijden beter afstemmen op de behoefte. In de meeste Europese landen bestaat koopavond niet eens, maar zijn de winkels gewoonweg open op tijden (en dus ook avonden) dat zich mensen in de stad bevinden. Tussen droom en daad staan wetten in de weg. Ja, letterlijk zelfs, want in veel landen is de wetgeving op het gebied van winkelopeningstijden flexibeler dan in Nederland. Maar als we het over flexibiliteit hebben zouden veel winkeliers in deze stad ook best wel eens wat vaker in de spiegel mogen kijken.
Ik hoor hier veel geklaag en gemopper, maar áls er dan eens iemand met een leuk idee komt willen veel detaillisten niet mee doen. Ik herinner me een actie, waarbij de gemeente winkeliers een tegemoetkoming van een paar tientjes wilde geven om hun etalage een week lang een negentiende eeuws aanzien te geven. Dit alles in verband met een tentoonstelling in het Dordrechts Museum, gecombineerd met een historisch evenement. Het animo was nihil. Volgens een ambtenaar die ik hierover sprak, gebeurt het maar al te vaak dat Dordtse winkeliers geen zin hebben om te mee te doen aan welke actie dan ook. Er zijn lichtpuntjes, zoals Corinne Vermeij van ‘nJoy Cocolate aan de Vriesestraat. Zij is innovatief en altijd in de weer om met leuke, gekke, gewaagde ideeën mensen naar ‘haar’ straat te lokken. Zij zal het, in het kader van haar ‘ambassadeursrol’ nooit hardop toegeven, maar ook zij stuit herhaaldelijk op onwillige mede-middenstanders. En dat is dom. Dordt heeft namelijk behoefte aan meer Corinnes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s