Voorstraat: tenen afhakken om het been te redden


Piet Eichholtz is hoogleraar vastgoedfinanciering aan de Universiteit van Maastricht. Hij heeft er in doorgeleerd, zullen we maar zeggen, dus hij zal het wel weten. Ik hoor u al denken, waar gaat dit over? Ik zal het uitleggen. Eichholtz zette, eerder deze week, de oprichtingsbijeenkomst van de Vereniging Commericieel Onroerend goed binnenstad Dordrecht (VCOD) luister bij. De VCOD, een club mensen die in het centrum winkelpanden aan winkeliers verhuurt, wilde graag van Eichholtz horen hoe het nu toch verder moet met winkelstad Dordrecht, die momenteel niet in zijn meest bloeiende periode verkeert. De hoogleraar toonde zich niet pessimistisch en niet optimistisch. Je zou hem eerder realistisch kunnen noemen. Eichholtz vindt dat de binnenstad als winkelstad het alleen maar gaat redden door in te krimpen en door de meer centraal gelegen winkelpanden die leeg staan, via een soort ruilverkavelingtraject op te vullen. Dat opvullen gebeurt dan met bestaande winkels die aan de uiteinden van de Voorstraat (Noord en West), de Grote Spuistraat en de Vriesestraat gevestigd zijn. Simpel gezegd: de teentjes moeten worden afgehakt om het been te redden. Daar is wel iets voor te zeggen, zeker waar het de afstervende tentakels van de Voorstraat betreft. ‘West’ zou dan toch meer een woonkarakter krijgen, terwijl ‘Noord’ zich nóg meer toe kan leggen op kunst, boeken en brique-á-braque.
Een goed gevulde kern van de Voorstraat zou dan, samen met een ‘gereanimeerd’ Achterom en Bagijnhof en samen met Sarisgang (plus Drievriendenhof), Statenplein en Kolfstraat, een geloofwaardig winkelvierkant kunnen vormen. Het gedeelte Vriestraat tussen Sarisgang en Vrieseplein klimt langzaam uit haar dalletje en hoort daar zéker bij. Trouwens, ook de Grote Spuistraat is écht nog niet overleden, maar heeft, met kleurrijke winkeltjes (Afrikaans, Pools, Surinaams) een heel eigen karakter en publiek gekregen. In alle bespiegelingen tot op heden komt, de aanpak van de Grote Markt (nu eigenlijk verpest als parkeerterrein) mij te weinig aan bod. Die zou, voor dagjesmensen, de ideale ‘brug’ tussen historisch havengebied en winkelgebied kunnen vormen. Dat werkt twee kanten op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s