We hebben recht op informatie… álle informatie


Ik hoor het me nog tegen een collega zeggen, nu dertien maanden geleden op de redactie van dit dagblad: ,,Die zwarte rook komt onze kant op. Het lijkt wel nacht. Wat voor troep zou daar allemaal in zitten?’’ Natuurlijk gingen we met z’n allen hard aan het werk om te achterhalen wat er op dat industrieterrein bij Moerdijk gebeurd was, waar die rook precies vandaan kwam en welke, al dan niet levensbedreigende stoffen, op ons eiland neer zouden (kunnen) dalen. De redactie van AD De Dordtenaar (en da’s geen opschepperij) is een prima redactie en juist op dát soort momenten, nog eens extra scherp en bijna griezelig gretig. Al snel waren de taken verdeeld: sommige collega’s gingen bellen met betrokkenen en deskundigen, een ander had veel dossierkennis en wist snel op te diepen met welke producten er op Moerdijk zoal ‘gedeald’ wordt en wéér anderen stortten zich op ‘onze’ brandweermensen, die ter plaatse assistentie verleenden. Twee redacteuren gingen direct naar de plek van de ramp om ‘live’ verslag uit te brengen en een fotograaf was binnen no time op het zuidelijkste puntje van het eiland om vast te leggen wat die rook zoal in Dordrecht en de regio aanrichtte. Al snel ontstond een totaalbeeld dat, aanvankelijk behoorlijk apocalyptisch aandeed. En al had ik dan een goed gevoel over de daadkracht van ons team, ergens sluimerde er tóch iets door mijn hoofd. Wij hadden op de redactie, zoals werd aangeraden, ramen en deuren gesloten en ook uitgevogeld hoe we de airconditioning konden uitzetten.
Maar wat ademen mijn collega’s buiten in? Lopen ze acuut gevaar of krijgen ze in een later stadium van hun leven last van wat ze daar hebben ingeademd? De berichtgeving vanuit de overheid was die middag en avond zó chaotisch dat je er eigenlijk geen peil op kon trekken. Die onzekerheid, ik beken het u maar, veroorzaakt angst. Rampen en ongelukken zijn wellicht niet te voorkomen, maar aan slechte informatievoorziening kun je wél wat doen. Dat is een conclusie van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid die ik toejuich, want heldere informatie… álle informatie, is iets dat je simpelweg van de overheid mag eisen.

Eén reactie

  1. Het resultaat van Moerdijk kwam letterlijk mijn woonkamer binnen. Dit bracht het potentiele gevaar van chemische bedrijven wel heel dichtbij. De houding van het bedrijf in kwestie om de informatievraag te ondermijnen, ervaar ik als bijzonder ergerlijk en dat is zacht uitgedrukt. Niets zou informatievergaring, die het welzijn en de gezondheid van burgers aangaat, in de weg mogen staan. Bedankt voor deze column! Vriendelijke groet, Richard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s