Horeca moet zich schamen dat het Place d’Ary laat lopen


placed'AryDordrechts trots Ary Scheffer staat nu bijna anderhalve eeuw op het naar hem vernoemde plein. Hij heeft regen en sneeuw getrotseerd, heeft de markt zien komen en weer verdwijnen en moest gekke hoedjes op tijdens Big Rivers of carnaval. Maar Ary beleefde ook zonnige zomeravonden en genoot als hij kunstenaars op ‘zijn’ plein in actie mocht zien. Kunstschilder Ary (in werkelijkheid was hij meer Parijzenaar dan Dordtenaar) stond ook vaak machteloos tegen slecht opgevoede duiven. Logisch dat hij het dan ook niet zo op vogels heeft. Nou ja, voor één bijzondere vogel heeft Ary een zwak… de koekoek, om precies te zijn, Herman Koekoek. Hij is de man achter de succesvolle jaarlijkse boekenmarkt in Dordrecht, maar ook de man achter het kunstevenement Place d’Ary dat nu al zeven zomers ‘la vie en rose’ op het plein brengt.
Het  evenement liet terrasbezoekers kennis maken met kunst en kunstscheppers en tussen begin juli tot en half augustus zag het Scheffersplein er in de weekeinden inderdaad echt een beetje ‘op z’n Parijs’ uit met beeldend kunstenaars die een stukje atelier mee naar het plein hadden genomen. Ary genoot van dat stukje Parijs in zijn Dordt.
Koekoek is geen zeurpiet en hij wilde dan ook geen ‘jammerverhaal’ in de media over het feit dat de horecabonsjes op het Scheffersplein (dat zijn wél zeurpieten dus) dit evenement liever zien gaan dan komen. Zo’n evenement neemt maar terrasruimte in beslag en die muziek is ook al zo ingewikkeld…getsie, jazz enzo en Franse liedjes.
Koekoek heeft inmiddels al een nieuwe locatie (Groothoofd) gevonden en, omdat hij nu eenmaal een praktisch ingesteld mens is, ziet hij niet om in wrok maar werkt hij alweer keihard om het evenement op de nieuwe plek tot een succes te maken. Dat zeuren neem ik dan maar even voor mijn rekening. De horeca op het Scheffersplein moet zich diep schamen dat ze Place d’Ary laat ‘lopen’. Ik wens Herman Koekoek veel succes op het Groothoofd en ik wens de horeca aldaar, die graag wil meewerken, een mooie omzet toe. Het zal wel wennen zijn… Place d’Ary zonder Ary als getuige.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s