Hoop voor Voorstraat-Noord, West ‘sterft af’


voorstraat-winkelstraten-dordrecht-1(p_location,615)(c_0)
Over de teloorgang van het middengedeelte van de Voorstraat, het Statenplein en de Drievriendenhof, alsmede over de positieve ‘flow’ waarin de Vriesestraat zich bevindt, is al veel gezegd en geschreven. Maar hoe zit het met die ‘uiteinden’ van het stadshart? Neem nou de Voorstraat-Noord die, samen met de Riedijk ooit fameus was vanwege hoeren en horeca. Dit stadsdeel moest zich gaan ontwikkelen tot een soort kunstzone, een bric-á-brac-buurtje’ voor kunst en boeken, maar leidde de laatste jaren een wat zieltogend bestaan. Daar zijn vele redenen voor aan te wijzen, zoals het feit dat er tegenwoordig weinig toeloop meer is vanuit het PapendrechtsVeer. In vroegere tijden kwam half Papendrecht op zaterdagen en donderdagavonden met het pontje, via Riedijk en Voorstraat-Noord naar de Dordtse binnenstad, maar aan de overkant is men tegenwoordig voorzien van een veelzijdig winkelaanbod. De ‘loop’ is er uit en het heeft voor de (veelal hobby-)winkeliers ter plaatse dus weinig nut om zes dagen per week geopend te zijn. Je kunt het ook omdraaien: waarom zou je gaan ‘funshoppen’ in straatjes waar veel winkels vaak dicht zijn? Toch zie ik vooruitgang: de Voorstraat Noord heeft een leuk jaarlijks festival, een ondernemingsvereniging die er steeds meer zin in lijkt te hebben en kreeg er onlangs twee terrassen bij (Rood, Wit en Rosé en café De Tijd). Ik zou het een bescheiden aanvang van betere tijden durven noemen.
De uiterste punt van de Voorstraat West is ook aan het afsterven. Ook hier weinig ‘pontjes-toeloop’ meer vanuit Zwijndrecht en de straat verandert steeds meer in een woonstraat, hetgeen volgens mij ook de beste bestemming voor dit stadsdeel is. De ooit zo klassieke winkelstraat Grote Spuistraat is de laatste jaren totaal van karakter veranderd. Hier wordt het almaar kleurrijker met kleine winkeltjes en toko’s van veelal allochtone origine. De Vleeschouwersstraat heeft ook ademhalingsmoeilijkheden, maar zou met een beetje meer pr, wat hulp van de gemeente en een betere bewegwijzering tot een ware toeristenattractie kunnen uitgroeien. Hier moet snel worden ingegrepen, want deze straat vormt ook, ja zelfs bijna letterlijk, een brug naar de aantrekkelijke oude havens. Belangrijk voor het toerisme dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s