Fijn hè, dat u zelf mag kiezen waar u de kaasschaaf plaatst?


bezuinigenBezuinigen… ik vind het maar een rotwoord. We schijnen er trouwens best goed in te zijn in dit landje, al heb ik er persoonlijk weinig talent voor. Maar goed, dát we moeten bezuinigen, dat het Rijk moet bezuinigen, dat de gemeente moet bezuinigen en dat óók mijn persoonlijke huishoudboekje kritisch moet worden doorgenomen… ja, dat begrijp ik inmiddels wel. Maar hoe en waaróm we nu precies in een crisis verzeild geraakt zijn kan niemand mij in Jip-en-Janneke-taal uitleggen. Volgens mij (‘The world according to Thies’) is het crisis omdat we met z’n allen de afgelopen dertig jaar met geleend geld op véél te grote voet hebben geleefd. Dit alles onder het motto ‘Leef nu… betaal later.’ Banken hebben daar van geprofiteerd zo lang het goed ging (sprookjes vertellen, geld verstrekken, rente vangen) maar uiteindelijk kwam dan toch dat onomkeerbare moment waarop duidelijk werd dat veel van dat geleende geld nooit en te nimmer meer wordt terugbetaald. De banken kregen vervolgens (héél gek) last van anorexia en moesten door het Rijk worden bijgevoederd. Zo werd de burger dubbel de Sjaak, want wie voedert het Rijk bij? Juist, u en ik, door middel van die wit-roze briefjes in die blauwe enveloppen. Gevolg: wij verstoppen onze laatste overgebleven centen angstvallig in een ouwe matras en ‘gansch het raderwerk staat stil’.
Het Dordtse huishoudboekje vertoont een gat van een miljoentje of vier (á zeven) en u mag ‘meeschrappen’, middels een aantal varianten die u via straks de gemeentelijke website worden voorgeschoteld. Moedig hoor, van het gemeentebestuur. Of is het misschien juist wat lafjes? Gaat u straks écht constructief en met compassie voor uw medemens, snoeivakjes aanvinken of zet u uw kaasschaaf met chirurgische precisie juist op die ene plek die ú persoonlijk nauwelijks pijn berokkent?
‘Kinderen, papa en mama moeten jullie iets vertellen. We hebben goed nieuws en slecht nieuws. Eerste het slechte nieuws: we moeten bezuinigen dus we hebben besloten dat we één kind weg doen. En nu het goede nieuws… jullie mogen zelf bepalen wie dat wordt.’
‘Iemand nog een toetje?’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s