Bleskensgraaf… bakermat van homo-emancipatie


fight backAls je als man van mannen houdt is Bleskensgraaf misschien niet het meest ideale dorp om te wonen. Ach, ze zullen je er niet om in elkaar slaan, want in het godvrezende dorp aan de Graafstroom is men vreedzaam van aard. In het tweeduizend zielen tellende Bleskensgraaf (tegenwoordig deel uitmakend van de kersverse gemeente Molenwaard) groet men elkaar nog op straat en biedt men de buurman de helpende hand bij het snoeien van de heg. Hier wonen overwegend vriendelijke mensen, die homo’s met rust laten zolang ze met hun geaardheid maar niet ‘te koop’ lopen en Oost-Indisch doof zijn voor het gefluister bij de plaatselijke Spar. Maar ach, waar hebben we het helemaal over? Er zijn helemaal geen homo’s in Bleskensgraaf, net zoals er geen homo’s zijn in de rest van de Alblasserwaard, in het betaalde voetbal of onder Marokkaanse jongeren.
Nou goed dan… ooit resideerde er één homo in het pittoreske polderdorp, maar die verhuisde tien jaar geleden uitgerekend naar een land waar ze het woord Bleskensgraaf, zelfs na drie flessen rode wijn, niet eens kunnen uitspreken… een land waar men de mond vol heeft van vrijheid, gelijkheid en broederschap. Zijn naam is Wilfred de Bruijn en sinds enkele dagen is hij wereldberoemd, want afgelopen weekend werd deze 38-jarige man in zijn woonplaats Parijs vreselijk in elkaar geslagen omdat hij gearmd met zijn vriend over straat sliep. De aangeslagen maar ongebroken Wilfred plaatste op Facebook een afbeelding van zijn kapot gebeukte gezicht en plaatste daarbij de tekst: ‘Zo ziet homohaat er uit.’ Die schokkende foto ging de hele wereld over en was woensdagavond veelvuldig op affiches en spandoeken te zien tijdens een demonstratie voor het stadhuis van Parijs. Daar voerde de nog altijd zwaar gehavende Wilfred De Bruijn zelfs manmoedig het woord. Het voelt een beetje als ‘divine justice’ dat het nu al wereldwijde symbool tegen homohaat uit een streng gelovig dorpje in de Alblasserwaard komt, uitgerekend een regio waar wel degelijk honderden, zo niet duizenden homo’s en lesbo’s wonen, zij het met de kastdeur nog stevig ‘op slot’. The Lord moves in mysterious ways.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s