Krijgt Hardinxveld nog wel een nieuwe burgemeester?


burgemeester1Grote paniek in ‘tout’ politiek Hardinxveld-Giessendam  omdat commissaris van de Koningin Jan Franssen zich ‘zomaar ineens’ afmeldt  voor een gesprek over de invulling van de burgemeestersvacature in dit bijna 18.000 zielen tellende Alblasserwaardse dorp. ‘Zie je wel’, roepen de lokale fractieleiders in koor. ‘Die Franssen wíl hier natuurlijk helemaal geen nieuwe burgemeester. Hij koerst achter de schermen regelrecht af op een gemeentelijke herindeling.’
Sinds het noodgedwongen vertrek van Maria Wiebosch, nu precies één lente geleden (u herinnert zich vast wel dat beschamende dorpsgesteggel over een financieel uit de klauwen gelopen trouwzaaltje in het gemeentehuis) staat er in Hardinxveld-Giessendam een vacature open voor een nieuwe ‘kettingdrager’. In de tussentijd doet de gepokte en gemazelde burgemeester van Alblasserdam, Bert Blase het dorp er gewoon ‘even bij’ en zelfs een mol met staar aan beide ogen kan zien dat hem dit geen enkele moeite kost. Jan Franssen, óók al zo’n doorgewinterde bestuurder, heeft dat al lang door en denkt bij zichzelf: laat Bert voorlopig maar even schuiven, dan hebben we ondertussen wat tijd over om een strategie te bepalen.
Maar wie is dan de mogelijke fusiepartner? Ach, keuze te over: vlieg maar eens met een helikopter over dit stukje Alblasserwaard en je ziet de onvermijdelijkheid in van, op z’n minst een samensmelting met Giessenlanden aan de ene kant of Sliedrecht aan de andere kant. En waarom niet alle drie bij elkaar, of moet ik zeggen, alle vier? Met Papendrecht erbij ontstaat aan de Beneden Merwede een lintgemeente van ongeveer 90.000 inwoners… ‘bijna precies’ zoals het kabinet het graag ziet.
Volgens mij weet Bert Blase er meer van en ook Els Boot in Giessenlanden hoort de voortrazende fusietrein in de verte al naderen. In een interview met deze krant (afgelopen zaterdag) beantwoordt ze de vraag of Giessenlanden over twintig jaar nog bestaat als zelfstandige gemeente, kort en bondig met de woorden: ‘Zeker niet.’
Mocht er tóch nog een nieuwe burgemeester in Hardinxveld-Giessendam komen dan is dat hooguit een ‘wegbereider’.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s