ICT-geklungel Drechtsteden kost ‘ons’ 15 miljoen


angry_at_computer1Voor Drechtstedelijke ambtenaren valt het leven niet mee want de computers waarop ze hun dagelijks werk moeten doen komen blijkbaar rechtstreeks uit het stenen tijdperk. De bedrijfsarts ontvangt steeds vaker ambtenaren met lage rugklachten en uit onderzoek is gebleken dat die te wijten zijn aan het feit dat veel computers, vooral die in de over-rivierse gebiedsdelen, nog handmatig moeten worden aangeslingerd. Ook zitten er computers tussen die tè vaak een rookpauze nemen (ze beginnen dan te smeulen) en de software waarmee documenten getikt moeten worden houdt ijzerenheinig de schrijfwijze van A. den Doolaard en Multatuli aan. Nu begrijp ik eindelijk waarom ik toch steeds traanogen krijg bij het lezen van gemeentelijke briefjes, want daarin nemen de dingen voortdurend ‘een aanvang’ in plaats van dat ze gewoon ‘beginnen’ en ook zie ik herhaaldelijk het woordje ‘alvorens’ staan, terwijl ‘voordat’ toch een stuk makkelijker wegleest. Nee, de computers en de software waarmee onze ambtenaren, binnen het samenwerkingsverband Drechtsteden, moeten werken zijn hopeloos ouderwets en het gaat maar liefst 14,8 miljoen euro (aan gemeenschapsgeld) kosten om het zaakje weer een beetje op niveau te tillen. En ja, ik weet het, de licenties die voor het gebruik van allerhande programma’s en applicaties betaald moeten worden zijn peperduur en ook het samenvoegen van afdelingen, die voorheen in verschillende systemen werkten, is ongetwijfeld zeer begrotelijk. Maar waarom moest het toch allemaal zo lang duren voordat iemand eens een knoop doorhakte? Het was toch al ruim vijf jaar bekend dat de Drechtsteden in digitale zin bezig waren om op een afgrond af te koersen? Als er eerder zou zijn ingegrepen was de schade vele miljoenen kleiner geweest. D’r heeft dus iemand (iemand die daar verantwoordelijk voor is) de afgelopen jaren zwaar zitten pitten, want een ICT-achterstand van bijna 15 miljoen loop je echt niet zomaar op. Om dat te concluderen heb je helemaal geen peperdure software nodig. Met een beetje gezond verstand en daadkrachtig handelen kom je meestal al een heel eind.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s