Niks mis met ‘lokaal gunnen’ bij gelijke geschiktheid


Keep-It-Local-Logo-ConceptsEigen volk eerst. Ik weet het, dat is een beladen zinnetje, maar als het om gemeentelijke opdrachten gaat ligt het toch even anders. De gemeenten in de Drechtsteden gaan hun aanbestedingsbeleid zodanig aanpassen dat lokale bedrijven een grotere kans maken om gemeentelijke klussen binnen te slepen. Dit kan gaan om bouw- of restauratieprojecten, maar ook om drukwerk, schoonmaakwerk, leveranties of onderhoudswerk. Ik vind het een nobel streven van de Drechtsteden om lokale bedrijven meer te ‘gunnen’, want dat is goed voor de werkgelegenheid in deze regio. Al vaker dan me lief is heb ik klachten aangehoord van plaatselijke ondernemers die met lede ogen aanzagen hoe grote gemeentelijke opdrachten bij herhaling aan hun neus voorbij gingen. Ze begrepen het nog als dit louter met de centen te maken had, want het argument ‘die ander zat iets lager in prijs’ wordt door zakenmensen meestal nog wel geaccepteerd. Bedroevender is dat het niet altijd de prijs was die de doorslag gaf om een opdracht ‘ver weg’ te verstrekken: nee, prestige, gebrek aan kennis, vriendjespolitiek en gemakzucht speelden in het verleden maar al te vaak een rol bij gemeentelijke aanbestedingen. Het is natuurlijk lekker scoren voor een ambtenaar als hij kan roepen dat een restauratie of verbouwing wordt uitgevoerd door een internationaal vermaarde architect en dat de hapjes en de drankjes bij de receptie verzorgd worden door een cateraar van naam en faam. Dat was nog wel eens tegen het zere been van lokale grafisch ontwerpers, architecten en horecaondernemers die zich door hun eigen gemeente keihard in de steek gelaten voelden. Bij Beter voor Dordt zal de voorgenomen versoepeling van de aanbestedingsregels in de Drechsteden met gejuich ontvangen worden. De BVD-fractie maakt zich namelijk al langer sterk voor ondernemers uit de eigen stad of regio en vindt dat bij gelijke geschiktheid eigenlijk altijd voor ‘lokaal’ of ‘regionaal’ gekozen zou moeten worden. Toch is het ook oppassen geblazen, want prijs en kwaliteit zullen bij aanbestedingen toch altijd de doorslag moeten geven. We willen immers niet in een situatie terecht komen dat opdrachten straks ‘vanaf het hockeyveld’ vergeven worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s