De VVD heeft iets uit te leggen aan de Dordtse winkeliers


spagaatHet politieke spel is niet altijd makkelijk te bevatten voor mensen met een al te ‘rechtlijnige’ blik op het leven. Stel, je runt een winkel en je stemt al zo’n beetje je hele werkzame leven op de VVD. Dat is een denkbare en veel voorkomende combinatie. Een ondernemer dopt graag zijn eigen boontjes en is niet bepaald gesteld op al te veel overheidsbemoeienis. Het is dus niet verwonderlijk dat hij (of zij) affiniteit voelt met het liberalisme, waar ‘eigen keuzes’ en ‘eigen verantwoordelijkheid’ hoog in het vaandel staan. En toen lonkte zomaar ineens die mogelijkheid van die zondagsopening: het mág nu van Den Haag en dus ga je er als winkelier van uit dat het vanaf nu dus ook in je eigen Dordt mag. Dat wil niet zeggen dát je die winkeldeuren ook meteen maar elke zondag open gooit, want als weldenkend ondernemer kijk je eerst scherp naar je balans. Op zondagen open zijn kóst immers ook geld (personeelskosten bijvoorbeeld) en, niet te vergeten, tijd (kerk, Kuip en privéleven lonken). Kosten worden dus tegenover baten afgewogen met als hamvraag: is het zakelijk interessant? Geloof me, een winkelier die zijn kostbare zondag opoffert doet dat niet voor de lol op, maar meestal uit pure noodzaak. Hoe dan ook verwacht een ondernemer niet dat juist ‘zijn’ VVD, vanuit pragmatische overwegingen niet ‘mee’ gaat in deze o zo logische, gedachtegang. Tja… leg als VVD-politicus maar eens uit dat er, bij de coalitievorming (BVD, VVD, CDA) in 2010 afspraken zijn gemaakt met ‘huwelijkspartner’ CDA, een partij die nu eenmaal niet zoveel op heeft met winkelen op zondag. En leg ook maar eens uit dat je het, in deze economisch kommervolle tijden, niet verstandig vindt om een college te laten sneuvelen. ,,Ik ga niet meer op de VVD stemmen, sterker nog, ik ga helemaal nooit meer stemmen,’’ hoorde ik diverse winkeliers gisteren verontwaardigd roepen, toen ik ‘een rondje langs de velden’ maakte.
De lokale liberalen bevinden zich momenteel in een lastige spagaat en dat is, zo verzekerde mijn balletdansende buurmeisje me onlangs, een verdraaid pijnlijke zithouding.

2 reacties

  1. Uit een onderzoek onder winkeliers bleek dat 70% van ons tegen de koopzondag is (57% tegen uitbreiding, 13% helemaal tegen). Daarom ben ik als winkelier verbijsterd dat de VVD überhaupt voor ondernemers denkt te spreken. Ik stemde inderdaad vaak VVD Kees, maar het cda is voor het voortbestaan van mijn zaak nu een betere keuze. Interesseert me niet wat hun argument nu exact is, wij kunnen niet concurreren met die grote jongens die altijd open zullen gaan.

  2. Maar als je niet kunt concurreren met de grote jongens is het sowieso een kwestie van tijd voordat je het loodje legt. Je kunt als kleine ondernemer alleen maar overleven door een product of dienst te leveren die voor grote ondernemers niet interessant is. Als je dat niet doet heb je geen bestaansrecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s