Gedreven Jan Scheltens (88) belde zelden ‘zomaar’


InMemoriamHet had jaren geduurd, maar toen opeens, na een gezellig gesprek in de museumtuin, kwam het hoge woord er uit. ,,Zeg kerel, wil je nou eens een keer ophouden met dat eeuwige  ‘ge-meneer Scheltens’… ik  mag dan wel een ouwe vent zijn, maar ik heet gewoon Jan hoor.’’
Ik kon er maar niet aan wennen en ook bij onze laatste ontmoeting, nu ruim een half jaar geleden, ging ik in de fout. ,,Goed meneer… uh, sorry Jan. Ik ga kijken wat ik voor u… uh… je.. kan betekenen.’’ Eigenlijk eindigde bijna elk gesprek dat we hadden met woorden van die strekking, want de vorige week donderdag overleden Jan Scheltens (hij mocht nét geen 89 worden), belde mij zelden zomaar. Eén keer deed hij dat wel, en toen we ophingen bleef ik achter in lichte verwarring omdat hij helemaal niets van me nodig had en het langdurige telefoongesprek louter over ‘ons wederzijds welvaren’ gegaan was. Dat bedoel ik niet negatief, maar feiten zijn feiten: als Jan Scheltens belde, was het meestal wel met een doel. Jan wilde ‘iets’, maar dat kon ik goed hebben, want dat ‘iets’ had altijd wel met zijn medemens te maken. Jan wilde publiciteit genereren voor ‘zijn’ Vrienden van het Dordrechts Museum of ‘zijn’ Lionsclub Thuredriht. Nee, het ging dan niet om de publiciteit op zich, maar om het goede doel dat daaraan verbonden was. Ik noem een aankoop voor het Dordrechts Museum (de ‘vrienden’ genereerden het geld) of een nieuwjaarsconcert van de Lionsclub (opbrengst  voor een lokaal goed doel). Jan Scheltens had altijd wel een plan en als journalist maakte ik van dat plan vaak ongevraagd onderdeel uit. Ik vond het prachtig en dus kwam het meestal wel goed met dat ‘stukkie in de krant’. Soms ook was hij ontevreden: ,,Zeg kerel, ik had toch wel op wat méér gerekend dan dat tweekolommertje op pagina drie. Kunnen we daar nog wat aan doen?’’ Die gedrevenheid van deze ietwat geaffecteerd klinkende, maar o zo oprechte en altijd correcte  man, met het hart op de juiste plaats, deed mij altijd smelten. Ik ga dat missen meneer uh… sorry… Jan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s