Even had ik medelijden met ‘boef’ en racist Chiel Koning


Koning, ChielToen ik vernam dat Dordtenaar Chiel Koning op 95-jarige leeftijd overleden was, wist ik even niet wat ik daar nou van moest vinden. In de jaren tachtig, toen ik in deze stad als verslaggever werkte voor, in eerste instantie Het Vrije Volk en later dagblad De Dordtenaar, was deze huisjesmelker en Janmaat-aanhanger eigenlijk niets meer of minder dan ‘de vijand’… de vijand van de gemeente die hem ooit ontslagen had, van gemeenteraad en college, van alles wat, in zijn ogen, ‘niet arisch’ was (zijn eigen woorden) en van ‘lastige’ verslaggevers (‘Daar wisten ze wel raad mee in de oorlog’). Koning was een racist (is daar ook voor veroordeeld) en een ‘boef’, want als gemeenteambtenaar wist hij precies welk onroerend goed er tegen een zacht prijsje te koop stond (of zou komen) en met die kennis wist hij zich op oneigenlijke wijze te verrijken, hetgeen hem uiteindelijk ook zijn baan kostte. Van de doden niets dan goeds luidt het gezegde en misschien was de man best lief voor zijn moeder en vrouw. Maar hoe kan ik als columnist verder nog iets aardigs opdiepen over een man die beginjaren tachtig voorzitter was van een club met de naam Vereniging tot Behoud van het Nederlandse Volk, over een man die de Centrum Democraten openlijk sponsorde, en over een man die zijn opvolger bij de gemeente op diens sterfbed, de woorden ‘Als jij straks dood bent kom ik op je graf pissen’ toebrulde?
De laatste keer dat ik hem in levenden lijve tegenkwam was in een chocolaterie in de binnenstad. Hij was toen al oud en broos, gromde een beetje toen hij mij (journalist dus vijand) zag staan en drong vervolgens, lomp als hij was, voor. Het viel stil in de winkel, maar een andere klant, een gerenommeerd voormalig raadslid, doorbrak die stilte met een opmerking die ik nooit meer vergeten zal. ,,Dat heerschap dat nu voordringt heet Chiel Koning en hij lust alleen maar witte chocola.’’ Alle aanwezige klanten schoten in een bevrijdende lach. Koning zweeg en droop af. Ik had zélfs een beetje medelijden met hem.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s