Politiek en Twitter: ‘lekkere’ maar linke combinatie


DoorPolitiek en Twitter… is dat nu wel of geen gezond huwelijk? Natuurlijk moet ik deze zelf opgeworpen vraag beantwoorden met de woorden dat ik het, als journalist, natuurlijk prachtig vind als vingervlugge politici hun zielenroerselen, te pas en te onpas (ja, zelfs tijdens vergaderingen) wereldkundig maken. Een ‘tweet’ in maximaal 140 lettertekens biedt nu eenmaal weinig ruimte voor nuance en is, als gevolg daarvan, meestal scherp geformuleerd… scherper soms dan dat de boodschapper het bedoelde. En tja… daar hou ik beroepshalve natuurlijk wel van, want het bewijst enerzijds dat politici, als het écht moet, wel degelijk duidelijk kunnen zijn en anderzijds is een lekkere ‘emotiequote’ voor een beetje journalist natuurlijk ‘gefundenes fressen.’
Mocht ik mij nu aan de andere kant van de perstafel bevinden, dan zou ik de dames en heren raadsleden en wethouders toch adviseren om eerst eens goed na te denken alvorens ze hun twitterberichtjes de digitale snelweg opjagen. Juist door de snelheid en laagdrempeligheid van het medium en door die noodgedwongen ‘toespitsing’ in 140 karakters ligt escalatie al snel op de loer.
Gisteren werd er in de Dordtse raad op het scherpst van de snede vergaderd over ondermeer dat strandje op Stadswerven. Zoals bekend ziet Beter voor Dordrecht zo’n extra ‘recreatieplek’ helemaal zitten en vindt de oppositie het ‘zondegeld’. D66-raadslid Paul Tiebosch had, tijdens de vergadering, een twee jaar oud filmpje uit de hoge hoed getoverd waarin de wethouder zijn enthousiasme over zo’n strandje niet onder stoelen of banken stak. ,,U was het al lang van plan. Ook bij het aanleggen van de parkeerplaatsen (extra veel) werd daar al rekening mee gehouden.’’ Die (overigens behoorlijk dubieuze) ‘verdachtmaking’ schoot bij Sleeking in het verkeerde keelgat. Hij twitterde (letterlijke weergave): D66 Tiebosch & de Smoker maken toekomstige #samenwerking met BVD onmogelijk door mijn persoonlijke integriteit ter discussie te stellen;laf.
Ik begrijp de boosheid van Sleeking, maar met zijn ‘twietje’ gooit hij nu een deur wel héél definitief in het slot. Dat is onverstandig en ‘not done’ in de politiek, waar je deuren nu eenmaal beter op een kiertje kunt laten staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s