Potsierlijke tiepjes scheuren ’s avonds over de Groenmarkt


MOOI WEER-TERRAS-DORDRECHTIn de late jaren zeventig, beginjaren tachtig (ook wel mijn jeugd genoemd) was stappen in Dordt ook letterlijk een kwestie van doorstappen. Eén echt ‘uitgaanscentrum’ was er niet; de schaarse horeca lag verspreid over het centrum. Toen ik als (toen nog) jonge jongen in de late uurtjes van het weekend het centrum ‘onveilig’ maakte was er in Dordt nog weinig te beleven. De avond begon eigenlijk ’s middags al met een bezoek aan stamkroeg ’t Avontuur, waar bier en tosti’s betaalbaar waren en waar je  gratis pinda’s kon pellen. Daar bleef je dan meestal tot een uurtje of elf en dan was het zaak om ‘de grote oversteek’ te maken. Daarmee bedoel ik dat je dan, meestal groepsgewijs, richting de andere kant van de stad ging, waar zich Bormbardon (nu Merz) en het Dolhuis bevonden. Dat was een stevige wandeling over een lege Voorstraat, waarbij je goed moest opletten dat je, ter hoogte van de Nieuwstraat niet in aanraking kwam met de klantjes van de Riva Bar, want die hadden het niet zo op ons, langharige slungels uit het Avontuur. Dat leidde nog wel eens tot matpartijtjes, al moet ik bekennen dat ik indertijd vaker gerend dan geknokt heb. Het Scheffersplein, zeg maar zo’n beetje op één derde van de lange mars, lag er altijd verlaten bij. Wat een contrast met het heden: het Scheffersplein van vandaag is het plein geworden dat ik altijd hoopte dat het zou worden… terrasrijk, sfeervol, gezellig en gemoedelijk Door de komst van die pollers is het Scheffersplein ook écht een plein geworden omdat de Groenmarkt overdag autoluw is. Nou ja, tót zes uur dan, want ‘s avonds breekt hier de hel los. Als de poller aan de Visstraat eenmaal omlaag is nemen potsierlijke tiepjes met ouwe BMW’s, motorfietsen en zelfs quads (‘Hello ladies look at me’) al rondscheurend bezit van de Groenmarkt. Meermalen per avond stokken de gesprekken vanwege oorverdovend motorlawaai en ook zag ik van de week hoe een serveerster nét op tijd het vege lijf wist te redden. De Groenmarkt ‘by night’ is ‘an accident waiting to happen.’

Advertentie

2 reacties

  1. Uit miin rib gerukt,,een column als deze voorkomt Alzheimer’s, haha was leuk je weer te ziien op big rivers
    Hou van je, Jan Willem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s