Over twee ouwe journalisten en een ‘ijsjesprimeur’


brokkingijsPas op: de nu volgende column zet aan tot extreme lekkerbekkerij. Straks zal alles u duidelijk worden, maar eerst even een vraag: wat vindt u nou écht het lekkerst: hazelnootgebak van Brokking of Appelmarijnen van bakkerij Van der Sterre? Wilt u mijn antwoord weten? Ik moet het u schuldig blijven, want zelfs al zou u een dubbelloops jachtgeweer tegen mijn oor zetten, dan zou ik nóg niet kunnen kiezen. Ach, ik ben in goed gezelschap, want Giel Beelen kwam er in zijn ochtendshow op 3FM vorige maand ook al niet uit. Wél kan ik melden dat ik aan beide producten ernstig verslaafd ben (ja, ik weet het… dat is mij aan te zien) en dat ik deze gebakvarianten, naast al die prachtige monumenten en de fraaie geschiedenisverhalen, écht vind behoren tot het cultureel erfgoed van deze stad. Een week of wat geleden kwam mij het gerucht ter ore dat je bij Talamini heus Brokking-ijs kunt bestellen en wat blijkt: het spul is simpelweg niet aan te slepen. Blijkbaar is Dordt er stapeldol op en misschien zijn we stiekempjes ook wel een beetje chauvinistisch. Hoe dan ook… drie zomeravonden achtereen viste ik achter het net (‘Sorry, uitverkocht’), maar inmiddels heb ik het geproefd en…. inderdaad… ‘heaven on earth’, zalig ijs met de originele smaak van Brokkinggebak. En toen belde Jaap Bouman gistermorgen, u weet wel, de enige echte Dordtse huishistoricus van deze krant en hij had een simpele vraag: ,,Hou jij van Appelmarijnen van Van der Sterre?’’
,,Kom op Jaap,’’ antwoordde ik. ,,Is de paus katholiek, zijn kalkoenen nerveus in november?’’ Afijn, Jaap nodigde mij uit om samen een nieuw ijsje te gaan testen en hij schonk mij als het ware de primeur voor mijn column. Onder grote geheimhouding had Jaap een testbakje meegekregen en gisteren namen we, gewapend met twee lepels, plaats achter de eettafel in zijn woning. ,,En Jaap.. wat vind je, heeft deze stad er weer een nieuwe attractie bij? Jazeker… een nieuwe Dordtse lekkernij is geboren en door twee ouwe journalisten gekeurd en goed bevonden.’’ Binnenkort verkrijgbaar… Appelmarijnenijs ‘Van der Sterre-style.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s