In welke kroeg zat Hans Spigt tijdens de Engelse les?


Hans-Spigt-Engelse-lesHans Spigt, voormalig Dordts wethouder en tegenwoordig in diezelfde functie actief te Utrecht, haalde afgelopen week de nationale en zelfs internationale krantenkolommen omdat hij in februari een spoedcursus Engels gevolgd heeft. ‘Onze’ Hans blijkt in die taal nogal moeizaam uit zijn woorden te komen en dat kwam op een pijnlijke manier naar voren tijdens een Engelstalig interview (iets met onderwijs en Zuid-Afrika), waarin Hans met onbegrijpelijk gestotter Johan de Hakkelaar naar de kroon stak. Ik heb dat interview een keertje of tien teruggekeken en ik kreeg een beetje medelijden met hem omdat hij in dat gesprek nog het meest deed denken aan een goudvis die naar adem hapte. Aan het eind van dat programma, zo moet ik helaas constateren, had écht helemaal niemand (geen Brit, geen Nederlander) begrepen wat hij nou precies allemaal bij elkaar gestameld had. Dát Spigt zich graag een beetje laat bijscholen vind ik begrijpelijk en toe te juichen, al vraag ik me wél af in welke kroeg hij zich precies bevond tijdens de Engelse les op de middelbare school in Dordrecht. Hoe dan ook… half Utrecht is nu over Hans heen gevallen omdat hij die tien lessen (bij een privéleraar á raison van 1430 euro) declareerde bij de gemeente. In feite betaalt de belastingplichtige Utrechter dus de rekening voor het feit dat Hans destijds op school (hij heeft ook nog een HBO-diploma op zak) blijkbaar niet zo goed heeft opgelet. Ik zet grote vraagtekens bij dit declaratiegedrag en ik vraag me af of hij hier in Dordrecht indertijd mee zou zijn weggekomen. Daarbij komt dat ik 1430 euro een behoorlijk bedrag vind voor tien lessen van anderhalf uur en ik vrees dat het ook nog eens weggegooid geld is omdat tien lessen (zelfs al zijn het privélessen) hier volgens mij absoluut geen soelaas meer bieden. Voor hetzelfde geld of minder volg je een (zij het wat langduriger, maar veel constructievere) cursus bij het NTI of een ander taleninstituut. Nogmaals… dát Hans zich wil bijscholen moet hij zelf weten, maar dan wel voor eigen rekening. ‘Going Dutch’ noemen ze dat in Engeland.

Eén reactie

 1. Beste Kees,

  Ik was nooit een fan van Hans Spigt (Beetje type carrièremakertje, geen echte socialist – een vooroordeel overigens, want ik ken hem niet persoonlijk). Maar in ieder heeft hij zich destijds met zijn ‘wegkruipgedrag’ rond de dossiers Drechtwerk en Stadswerven bij mij niet populair gemaakt.

  Toch vind ik de ophef rond de taallessen niet terecht. Werknemers van bedrijven volgen vaak ook allerlei cursussen om hun vaardigheden op te krikken (van time management- tot NLP-cursussen). Vaak gebeurt dat (deels) op kosten van de baas. Het is dus normaal dat het ‘bedrijf’ de overheid ook betaalt voor bijscholing van zijn werknemers. En ja, het is nu eenmaal zo dat wij met z’n allen de kas van de overheid vullen met belastinggeld. Dus dat wij de taallessen van Hans betalen, da’s logisch. Dat kan niet anders. Bovendien is 143 euro per taalles niet duur. Ook niet goedkoop. Maar echt duur is het niet.

  Wel ben ik het met je eens dat Spigt beter een jaar lang lessen had kunnen volgen bij een taalinstituut. Het liefst in een taalklasje én met een stage van een maand of wat in Engeland erbij (daar moet wel een leuk vrijwilligersproject voor te vinden zijn). Dan leer je echt Engels. In tien lessen leer je niet zo gek veel. Dus weggegooid geld is het helaas wel, vermoed ik.

  Ten slotte nog dit: mogen wij van een wethouder verwachten dat-ie behoorlijk Engels spreekt? Ik denk het wel. Iedereen in een dergelijke functie hoort dat te kunnen. Ze zullen dus bij de PvdA ook verrast zijn geweest over Hans’ niveau in deze. Strikt genomen zou het dus eerlijker zijn geweest dat niet de gemeente (wij dus) maar de PvdA de taalcursus had betaald. De PvdA is immers ‘nalatig’ geweest. Die hadden jaren terug, toen Spigt vanuit de gemeenteraad in Dordt tot wethouder werd benoemd, hem een taaltestje moeten afnemen…

  Walter van de Lagemaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s