Nog jaren lang puffen en zweten in Arriva-bussen


SweatIk weet het, vroeger hádden we niet eens airco in de auto en ja, ik weet het, zó vaak is nou ook weer niet tropisch in dit doorgaans kouwe kikkerlandje. Het gemopper over die snikhete Arriva-bussen die in de Alblasserwaard en in Dordrecht rondreden, leek in eerste instantie dan ook wat overdreven, maar wás dat om den donder niet. Ik heb dat persoonlijk enkele malen aan den lijve ondervonden. De temperatuur in sommige bussen kon de afgelopen zomers nog wel eens oplopen tot soms zelfs 44 graden. Tja, ga dán maar eens in een bus zitten… ga dan maar eens een hele werkdag in een bus zitten, want de klachten kwamen niet alleen van reizigers, maar vooral ook van chauffeurs. En wat deed Arriva? Niks natuurlijk. Nou ja, behalve dan wat tips verstrekken over hittebestrijding. U kent dat wel: véél drinken, dassie losknopen, jassie uittrekken en (dit geldt met name voor de bestuurder) vooral niet flauwvallen tijdens het rijden. Maar vérder wilde het bedrijf toch écht niet gaan, want anders zou het allemaal wel eens ernstig in de papieren kunnen gaan lopen. Die bussen (toch al gauw een paar honderd) zonder airco, zo liet de directie weten, worden op termijn vervangen door bussen die wél over airconditioning beschikken. In de tussentijd moeten chauffeurs en passagiers het maar even uitzingen (lees: uitzweten), want in vervoersland, waar alles om messcherpe aanbestedingen draait, gaat een bedrijf als Arriva natuurlijk geen cent te veel uitgeven. Maar nu komt het allemaal goed, want de SP stelde vragen in de provincie en het provinciebestuur heeft in al haar wijsheid besloten dat airco in bussen voortaan verplicht wordt. Probleem opgelost zou je zeggen, maar zo simpel is het niet. Die provinciale dwang krijgt namelijk pas in 2019 (dás nog vijf zomers) enige betekenis, want in de nu nog lopende concessie staat contractueel geen letter over aircoverplichting in bussen. Tot die tijd hééft de provincie helemaal niets te eisen. De bal ligt voorlopig dus bij Arriva en héél gek… ik heb het sterke vermoeden dat ie daar nog wel een tijdje blijft liggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s