Drechtwerk naar de afgrond… is dat dan ‘vooruitgang’?


Drechtwerk2In mijn jonge jaren was er voor iedereen wel een plekje in ‘werkend Nederland.’ Ja, óók voor die buurjongen die niet zo goed ter been was en óók voor die ‘simpele’ man, in de flat halverwege de straat. Die buurjongen sorteerde de foldertjes en maakte daar kant-en-klare pakketjes van die op gezette dagen door bijverdienende scholieren met grote fietstassen in de wijk bezorgd werden. Die ‘simpele’ man (hij betaalde nauwelijks huur) hield de portieken van ‘zijn’ flat een beetje schoon en zorgde er voor dat de bewoners hun vuilnisbakken op de juiste dag aan de stoep zetten. Voor een paar centjes extra bracht hij ze zelfs hoogstpersoonlijk naar beneden. ,,Je bent allemaal niet eender,’’ waren de wijze woorden van wijlen mijn schoonvader. Zijn levenscredo kwam voort uit realiteitszin en een daaruit voortvloeiende levensinstelling die we tegenwoordig als ‘tolerant’ betitelen. Kún je weinig, doe dan in ieder geval wat je wél kunt en ‘verdien’ op die manier je eigen positie in de samenleving. En waar het écht nodig is helpen we met z’n allen gewoon een handje. Vanuit een soortgelijke zienswijze is in Dordrecht ooit de Dienst Sociale Werkvoorziening (DSW) opgericht. Ik kwam er wel eens (indertijd dacht ik dat de afkorting voor Dordtse Sociale Werkplaats stond) en zag de trots in de ogen van de mensen die daar een taak of taakje hadden. Was het winstgevend? Ik weet het niet: ik denk dat hier en daar wel winstjes geboekt werden en dat op sommige afdelingen weer wat ‘toegelegd’ moest worden. Het deed er niet toe… uitgangspunt van het hele concept waren die genoemde trots en een welbestede daginvulling. En toen (dat begon in 1990) ging het roer om: die goeie ouwe DSW moest ineens Drechtwerk heetten en dynamischer, professioneler en zelfs concurrerend gaan opereren. En gaat het nu beter? Nee, in tegendeel, want er moet al jaren geld bij en de instelling dreigt, dankzij een mogelijke wetswijziging en (immer ruziënde) gemeenten, straks zelfs helemaal weg bezuinigd te worden. Wie legt al die Drechtwerkers straks uit dat dit een gevolg van ‘de vooruitgang’ is?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s