Dankzij NS-gepruts dreigen wij ‘Meppel aan de Merwede’ te worden


trrrainWat gebeurt er met deze stad als de meeste écht belangrijke treinen voortaan alleen nog maar op hoge snelheid door het station denderen of als die treinen er straks met een wijde boog omheen rijden? De vraag stellen is hem beantwoorden: een Dordt zonder intercity’s is een stad die, laten we eerlijk zijn, niet meer serieus ‘meespeelt’in de grote mensenwereld. Nee, tot spookstad zal Dordt heus niet verworden, maar het zal de ontwikkeling van dit eiland in ieder geval geen goed doen. Kennelijk behoort Dordt, in de ogen van de NS-bonsjes hooguit tot de B-categorie en die ‘B’ staat dan blijkbaar voor boemeltje. Triest hoor, Dordt het boemelstadje… Meppel aan de Merwede. Ik ken drie stadsgenoten die dagelijks op en neer reizen tussen Dordrecht en Brussel. Hun reistijd bedraagt, per intercity, nu ongeveer anderhalf uur en, ook al zou ik niet met deze (overigens zeer royaal verdienende) heren willen ruilen, dat is toch eigenlijk best wel te doen. Maar mocht Dordt ooit een intercity-loze stad worden, dan zou die reistijd wel eens twee uur of zelfs nóg langer kunnen worden en dat zou voor deze mensen een overweging kunnen zijn om Dordt de rug toe te keren. Dan zijn er nog die vele honderden plaatsgenoten die in Den Haag of Amsterdam werken. Ook voor hen komt er minimaal een kwartier, tot misschien wel een half uur reistijd per dag bij als de NS haar Fyraflaters op Dordt en deze regio gaat afwentelen. Want dáár komt het toch eigenlijk op neer: onze voormalige nationale trots de NS hobbelt al sinds jaar en dag van blunder naar blunder en de Drechtsteden dreigen een tragische sluitpost van een, als gevolg van wanbeleid almaar knellender begroting te worden. We zijn blijkbaar hooguit nog goed om giftreintjes langs onze geveltjes te laten scheren. Ik zeg: laat die Zwijndrechtse brug nou eens een weekje of wat ‘kapot’ zijn. ,,Sorry NS, we krijgen dat ding gewoon niet meer omlaag. Nee écht, we doen ons best, maar eh… by the way, we willen eerst graag even iets met jullie bespreken…’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s