Lijstjes zijn altijd leuk, vaak nuttig en soms onzinnig


trespassersIk geef het maar direct toe… ik ben er dol op. Waarop zegt u? Op lijstjeslief en lijstjesleed en aan het immer voortdurende gemekker dat daar kennelijk bij hoort. Als kind zat ik gekluisterd aan mijn radiootje om op vrijdagmiddag van Lex Harding te horen wie de nieuwe nummer één in de top 40 was en vandaag de dag (als groot kind) pluis ik mijn eigen krantje uit als we weer eens een ziekenhuis-, haring- of oliebollentest presenteren. ,,Oh, kijk nou toch eens, die knurft uit Zundert staat helemaal onderaan. Hij heeft zijn krenten zeker in Tsjernobyl gekocht, want het halve dorp geeft licht met de kerstdagen.’’ Nu moet ik er wel bij vertellen dat het AD, als het om testen gaat, in de loop der jaren een uitstekende reputatie heeft opgebouwd en dus hecht ik wel degelijk waarde aan die eerste plaats van ons bloedeigen Albert Schweitzerziekenhuis. Ook in die jaarlijkse oliebollentest zit veel werk maar, hoe zorgvuldig en verantwoord ook, je bent tóch altijd een beetje afhankelijk van de vorm van de dag. Een oliebollenbakker kan natuurlijk ook wel eens met het verkeerde been uit bed gestapt zijn en dat doet het beslag meestal geen goed. Nu kan de goede man (of vrouw) natuurlijk óók met het goede been uit het verkeerde bed gestapt zijn en dat levert dan misschien wel weer heerlijke bollen op.
Hoe dan ook, met lijstjes amuseren we ons kapot en, héél soms, zijn ze zelfs nuttig als ze een nog twijfelende consument de nodige duidelijkheid verschaffen. En nu is het niet omdat we onderaan geëindigd zijn in dat malle gastvrijheidsonderzoekje onder de 21 grootste gemeenten in Nederland, maar díe test is echt klinkklare onzin. Een complete stad beoordelen op zoiets subjectiefs als gastvrijheid is namelijk onmogelijk, want onmeetbaar en ook nog eens zeer afhankelijk van toevalsfactoren zoals het weer en de eventuele werkzaamheden die, op ‘bezoekmomenten’, in een stad plaatsvinden. Ach, weet je wat het is? Lijstjes moet je gewoon niet zo serieus nemen. Nou ja, behalve dan als je bovenaan staat natuurlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s