Opheffen autoveer naar Werkendam zou belachelijk zijn


veerpontje werkendamWerkendam… zó dichtbij, maar toch ook weer zo ver weg. Hemelsbreed bijna letterlijk op een steenworp van Boven-Hardinxveld en ook vanaf Dordt makkelijk aan te rijden. Nou ja, om er écht snel te komen moet je wél eerst met het pontje de Nieuwe Merwede over. Werkendam… oer-Hollands, typisch Alblasserwaards zou je zelfs denken, maar niets is minder waar, want deze ‘overbuur’ ligt toch echt op Brabants grondgebied.
Die oversteek heb ik door de jaren heen al heel wat keertjes gemaakt; meestal per fiets, maar zo nu en dan ging ik ook met de auto de pont op als een van de kinderen voor een potje zaterdagochtendvoetbal bij Kozakken Boys moest zijn. Dat boottochtje brengt een vakantiegevoel te weeg en duurt elke keer weer véél te kort.
Maar nu is de gemeente Dordrecht van plan om de jaarlijkse bijdrage aan deze veerdienst (over twee jaar) te gaan terugbrengen van twee naar één ton. Wethouder Mos wil namelijk dat de gemeente Werkendam en de provincies Zuid-Holland en Brabant gaan meebetalen en dus dreigt het pontje, dat trouwens ook nog eens hard aan vervanging toe is, straks als autoveer te verdwijnen. Dat is belachelijk en onwenselijk.
Misschien is het wel blufpoker van de wethouder, een pressiemiddel om wat meer centjes bij die andere partijen los te peuteren en gevoelsmatig kan ik me in dat streven best wel vinden. Toch moet ik er niet aan denken dat er straks alleen nog maar een voet/fietsveer naar Werkendam zou overblijven. Ik vind dat de gemeente Dordrecht, die de afgelopen decennia zo’n uitbreidingsdrift richting de Kop van ’t Land had (Stadspolders, De Hoven) de morele verplichting heeft om haar inwoners een goede infrastructuur (naar alle uiteinden van het eiland) te bieden. En ook al zijn het verschillende ‘grootheden’… opheffen van het autoveer naar Werkendam is in feite niet echt anders dan het opheffen van de bruggen en tunnels naar Zwijndrecht, Papendrecht of de Hoeksche Waard. Dordt wil zo graag een heuse stad zijn, maar zal dat nooit worden zo lang dat typische ‘eiland-denken’ steeds maar weer de kop blijft opsteken.

Eén reactie

  1. Ik ben het met de wethouder eens dat de beide provincies best een stevige duit in het zakje moeten doen. Het veer is niet alleen voor de Dordtenaren van belang maar ook voor tal van Brabanders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s